Hivatalos. Végleg szakított a Jobbik és Gaudi-Nagy

POLITIKA
2014 május 07., 14:51
comments 70

Egy nagy barátság ment szét kedden a Kossuth téren, de egy sokkal szorosabb barátság a vihar ellenére is kitart a jobbszélen.

A kapcsolatok szilárdságát az a földvédelmi akció tette próbára, amit az Országgyűlés alakuló ülésére, a parlament elé hívott össze Gaudi-Nagy Tamás. Ő tegnapig a Jobbik országgyűlési képviselője volt. A tüntetésére a megszokottnál is érdekesebb elmeállapotú Gaudi-rajongók gyűltek össze. Gaudi folyamatosan hangolta őket a megjelent politikusok ellen, így Fazekas Sándor agrár- és Hende Csaba honvédelmi miniszter ellen is, de beszólt a Jobbik pártigazgatójának, Szabó Gábornak is, aki nem ment oda hozzájuk.

Gaudi-Nagy kiszúrta, hogy éppen jön ki az épületből Pásztor István vajdasági politikus, akit feltűzelt hívei letámadtak, megköpdösték és megátkozták, például azzal, hogy "a farkad ne álljon fel, amikor izé".

Ebből lett az igazi botrány, mindenki elhatárolódott a határon túli magyar politikust ért inzultustól, még a Jobbik is kénytelen volt ezt megtenni kedden. Előbb csak a tüntetéstől, ma már Gaudi-Nagy Tamástól is elhatárolta magát a párt elnöksége.

A tegnapi napon megszűnt Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselői mandátuma, ezzel a Jobbik és a nemzeti jogvédő útja elvált egymástól. A minősíthetetlen Kossuth téri rendezvény szervezésében – a sajtóban megjelent hazugságokkal ellentétben – a Jobbik semmiféle módon nem vett részt, így az azon történtekért felelősséget nem tud vállalni, a Pásztor Istvánt ért inzultust pedig a leghatározottabban elítéli! Ez nem a Jobbik stílusa.

A Jobbik azt írja, hogy az esemény eredeti céljával, a magyar föld megvédésével egyetértenek, "a baj az, hogy a rendezvényen részt vevők alpári viselkedése éppen a földvédelem ügyének árt a legtöbbet. Fél tucat fékevesztett tüntető összemosása a Jobbik Magyarországért Mozgalommal egy egymilliós politikai közösség hitelét és munkáját teszi kockára."

Gaudi-Nagy viszont egy kicsit sem bánta a köpködést, a Facebookon azt írta:

Külön erénye volt mai tüntetésünknek, hogy nemcsak a hazaáruló vmsz-es Pásztor, hanem jónéhány kormánypárti és álbaloldali képviselő testközelből tapasztalhatta meg azt, milyen az, amikor a nép számonkéri elárulóit.

A köztévé reggeli műsorában pedig azt mondta, Pásztor hazaáruló, és örüljön, hogy ennyivel megúszta, mert a hazaárulók lámpavason szoktak lógni.

A Jobbiknak csak most tűnt fel?

Megkérdeztük Mirkóczi Ádám szóvivőt, hogy a tegnapi rendezvény miatt szakítottak-e Gaudi-Naggyal, vagy már korábban is voltak jelei a távolodásnak? Miért nem került a párt választási listáján befutó helyre a parlament előző ciklusában feltünően aktív, és akkor sem a hűvös szakmaiságával tüntető, a törvényhozástól az uniós zászló kidobásával búcsúzó jogász? Mirkóczi szerint Gaudi-Nagy az Európai Parlamentbe akart menni jogvédőként, de abból már van egy, Morvai Krisztina személyében, így a párt elnöksége nem teljesítette ezt a kívánságát. Ez volt az oka, hogy december óta látványosan távolodott a párttól és szabadult el Gaudi-Nagy.

A közlemény nem tér ki arra, hogy a rendezvényt ugyan Gaudi-Nagy szervezte, de azon végig ott volt Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője, a párt EP-listájának a vezetője is. Akivel szívesen harcolt volna együtt Brüsszelben Gaudi-Nagy.

Köszönöm szépen külön Morvai Krisztina képviselőtársamnak, barátomnak, bajtársnőmnek, hogy itt volt velünk végig. Tulajdonképpen ő megtehetné azt, hogy most éppen kampányoljon, vagy ki tudja mivel foglalkozzon. Ő neki ez most sokkal fontosabb volt, óriási dolog, hogy itt volt velünk.

- mondta tegnap Gaudi a téren. Amire Morvai azzal válaszolt, hogy

Nagyon büszke vagyok rá, hogy Gaudi-Nagy Temi ezt megszervezte, és hogy együtt lehetünk.

Morvai Krisztina nem a Jobbik tagja, nincs számára utasítás, hogy hol szónokolhat -  mondta Mirkóczi. Aki szerint semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak, hogy Gaudi szervezi a tüntetését, amin egyébként felszólalt egy másik jobbikos képviselő, Hegedűs Lorántné is. Mirkóczi szerint őt személyesen hívhatta meg Gaudi-Nagy, hogy a földvédelemről mondjon pár szót.

Morvai a legjobb barátja vagy a Jobbik mellett?

A párt és Gaudi-Nagy viharos szakításának a napján a jogásszal szoros viszonyt ápoló Morvai Krisztina jobbikos sajtótájékoztatót tartott, ahol bemutatták a párt EP-programját. Természetesen szóba került a tegnapi köpködés.

Morvai azt mondta: nem ért egyet azzal, hogy leköpték Pásztort, Gaudi-Nagytól azonban nem határolódik el.

Nem látta, hogy pontosan mi történt, a leköpést nagyon sajnálja, túlzónak tartja, de

"nem a Tomi köpte le, hanem valaki a tömegből".

Pásztor Istvánról szólva pedig az MTI tudósítása szerint úgy nyilatkozott: nem mondaná, hogy hazaáruló, de a Délvidéken járva azt tapasztalta, hogy az emberek nem elégedettek a Pásztor vezette Vajdasági Magyar Szövetség tevékenységével.

gaudi_nagy_tamas_jobbik_1

"Miért határolódnék el harcostársamtól és legjobb barátomtól?" - jelentette ki végül a Jobbik EP-listájának vezetője a Jobbik által most kitagadott Gaudi-Nagyról. Akinek egyébként ha bejött volna a számítása, akkor most nagy barátságban Morvaival együtt készülhetne Brüsszelbe, ahol közösen védhetnék a magyar földet az uniós polgároktól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.