A világon az emberek többsége nem tud válaszolni erre a három egyszerű kérdésre. És ön?

kvíz
2014 május 08., 18:39
comments 595

Itt vannak a kérdések, tényleg nem nagyon bonyolultak.

Hogy sikerült? Mindegyik választ eltalálta? Ha igen, akkor ön ahhoz a kisebbséghez tartozik, akiknek van fogalmuk a pénzügyekről.

A többségnek viszont egyáltalán nincs.

Amikor Oroszországban tették fel ezeket a kérdéseket az embereknek, akkor

96 százalékuk nem tudott mind a háromra helyesen felelni.

A legjobban a németek szerepeltek, ott a megkérdezettek 53 százaléka válaszolt végig helyesen. A svájciaknak pont a fele tudta minden kérdésre a jó választ.

Ehhez képest

  • a franciak 69 százaléka,
  • az amerikaiak 70 százaléka,
  • a japánok 73 százaléka,
  • az olaszok 75 százaléka,
  • és a svédek 79 százaléka

elrontotta a válaszokat.

Az egyébként külön szórakoztató, hogy mikor a "teszt" előtt megkérték a résztvevőket, hogy 1-től 7-ig pontozzák saját pénzügyi ismereteiket, akkor a többség 4-es, vagy magasabb pontszámot adott magának. Szóval az emberek azt hiszik, hogy értenek a pénzügyekhez, pedig egyáltalán nem.

A kutatást egyébként Annamaria Lusardi és Olivia Mitchell amerikai közgazdászok végezték. Többek közt arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az emberek pénzügyi műveltsége veszélyesen rossz, miközben minden korábbinál szélesebb körben érhetőek el a legkülönbözőbb, gyakran kockázatos befektetési lehetőségek.

Lusardi és Mitchell szerint újabb gazdasági válsággal fenyeget, ha a középosztály tagjai nem tanulnak meg a jelenleginél jobban bánni a pénzzel, túl kockázatos befektetéseket vállalnak, és felesleges drága kölcsönöket vesznek fel.

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők, az idősek és a szegényebbek teljesítenek rosszabbul a pénzügyi ismereteknél. A leaggasztóbbak egyébként az idősek eredményei voltak. A kutatók azt találták, hogy minél öregebb valaki, annál jobbra értékeli saját pénzügyi tudását, miközben a teszteredménye a korral egyre rosszabb lett.

A magyarok sajnos nem szerepelnek az Atlantic összesítésében. Pedig nem álltunk rosszul, 2012-ben egy hasonló témájú felmérésben Magyarország a negyedik helyen végzett 11 ország között.

Akkor itthon a megkérdezettek 2 százaléka rendelkezett kiváló pénzügyi ismeretekkel, 13 százalékunk jó, 69 százalékuk pedig alapszintű pénzügyi műveltséggel rendelkezett.

UPDATE: Az első kérdést pontosítottam, bekerült, hogy éves kamatról van szó. Aki az időszak jelölésének hiánya miatt értette félre a kérdést, attól elnézést kérek!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.