Miért támogatja a magyar állam a TV2 álvalóságos detektívsorozatát?

Média
2014 május 12., 16:43
comments 62

Van a TV2-n a Magánnyomozók című sorozat. A kor követelményeinek megfelelően dokureality-ről van szó, vagyis olyan, mintha valóságos lenne, de igazából színészek játszanak el külföldi mintákból átdolgozott*, ebben az esetben krimiszerű sztorikat. Többnyire családi vitákat oldanak meg felbérelt magánnyomozók. Napi sorozat, ami beszoktatás után beküzdötte magát főműsoridőbe, de nem ezért érdekes.

magannyom

Hanem a vége miatt. Merthogy a legutolsó kockákon az szerepel, hogy

„A műsorszám elkészítését a magyar állam támogatta.”

Az vajon ki? Szijjártó Péter vagy Orbán Viktor? És olyan házmesterek után nyomoznak, akik nem rakták ki a rezsicsökkentésről szóló kötelező tájékoztatót? Vagy lebuktatják Simon Gábort? És miért pont a Magánnyomozókat támogatja, miért nem a Berki Krisztián herevaslását az Édes életben?

Van ez a kis homály a tulajdonosváltás óta, hogy akkor kormányközeli-e és mennyire a befektető. Az biztosan látszik, hogy nem rossz a viszony a kormányzattal. De hogyan támogat az állam maga egy kereskedelmi tévétársaságot?

Megkérdeztük a TV2-t.

  • A magyar állam részéről ki támogatta a Magánnyomozókat?
  • Mit támogatott?
  • Mekkora támogatást adott?
  • Hány TV2-s műsort támogat a magyar állam?

Koltay Tamás, a TV2 szóvivője a következő választ küldte:

„A TV2 a Magánnyomozók elkészítéséhez nem vett igénybe semmilyen állami támogatást. A TV2 kezdeményezte, hogy a Nemzeti Filmiroda a „Magánnyomozók” című produkciót a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény alapján Tao-támogatásra jogosult filmalkotásként vegye nyilvántartásba. A támogatásra való jogosultság megállapítására irányuló eljárás során teljesítendő egyik kötelezettség az, hogy a produkció végefőcímében az államot támogatóként fel kell tüntetni, a Filmtörvény 31/C § (4) bekezdésében írtak szerint.”

Megpróbáljuk lefordítani. Cégek társasági adójuk egy részét nem az államnak adják oda, hanem kulturális vagy sportcélra utalják, eddig leginkább az utóbbira. Ebből lett például a felcsúti futballemlékmű. A TV2 erre a vonatra szeretne felkapaszkodni. Ennek viszont az előfeltétele, hogy már most elkezdjenek udvarolni az államnak, ezzel pedig lehetőséget kapnak arra, hogy találjanak cégeket, amik aztán inkább ide irányítják a pénzüket, mint a költségvetésbe. A TV2 körüli változásokat látva szinte biztosak vagyunk benne, hogy lesz ilyen cég. A Magánynyomozók pedig annak a próbája, hogy működik-e a modell.

Úgy tudjuk, az RTL-nél is próbálkoztak már ezzel, de egy ottani forrásunk szerint nem kell feltüntetni előre az állami támogatást. A filmtörvényben ez így szerepel:

„31/C § (4) A támogatási igazolás kiállításának feltétele, hogy a filmalkotás előállítója, illetve gyártója nyilatkozatban vállalja az állam támogatóként történő feltüntetését a filmalkotás végefőcímében. A feltüntetés módját a társadalompolitika összehangolásáért felelős miniszter határozza meg.”

Ezek szerint ezt vagy jóváhagyta már az illetékes miniszter, vagy a TV2 előre teljesítette az igényt egy olyan műsorra, amire még nem is szerzett támogatást.

Az más kérdés, hogy ha a tao-pénz a mozgóképiparban állami támogatásnak minősül, akkor mi a helyzet a felcsúti stadionnal. Mert ott például az volt a miniszterelnöki mondás, hogy abban nincs költségvetési pénz, miközben maga a Puskás Alapítvány három év alatt hétmilliárdhoz jutott ebben a rendszerben. De a lelátó székeire mégsem kellett ráírni, hogy

„a stadion elkészítését a magyar állam támogatta.”

*PONTOSÍTÁS: Ez momentán a kevés saját ötleten alapuló magyar dokureality egyike.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.