Már több mint húsz áldozata lehet a Kína-ellenes zavargásoknak Vietnamban

külföld
2014 május 15., 10:35
comments 6

A kínai tulajdonban lévő gyárak ellen indult zavargások és a Kína-ellenes tüntetések egyre inkább terjednek az országban. A Reuters jelentése szerint eddig legkevesebb húsz halálos áldozata van a felkelésnek. Orvosok jelentése szerint a középső Ha Tinh tatrományban öt vietnami gyári munkás és 16, vélhetően kínai férfi hunyt el.

Több százan kerültek sérülésekkel kórházba, többségük szintén kínai állampolgár volt. A helyi sajtóban ugyanakkor csak egy halálesetről számoltak be.

Az ország legnagyobb tajvani befektetővállalatának szóvivője pedig arról beszélt, hogy egy épülő acélművet gyújtottak fel a kínai és vietnami munkások között kitört összecsapások során.

photo_camera Egy kigyulladt gyár (VNEXPRESS / AFP)

Ez a gyár 2017-re készült volna el, Dél-kelet Ázsia legnagyobb acélműve lett volna a tervek szerint. Még nem tudni, hogy milyen mértékű pusztítást okozott a tűz. A hasonló ipari parkokra épül Vietnam gazdaságának nagy része. Az országban 190 ipari park működik, 2,1 millió ember dolgozik ezekben.

A Kína-ellenes tüntetések ilyen ipari zónákban törtek ki az ország déli részén. A feszültség mögött egy dél-kínai-tengeri területi vita áll. Május elején kínai olajfúrótornyot vontattak a Paracel-szigetek közelébe. Peking 1974-ben vonta ellenőrzése alá a szigeteket, amikre Vietnam is igényt tart, akárcsak a környező vizekre. Hétfőn a fúrótorony mellett vízágyúkkal lőtte egymást a két ország parti őrsége, az előző héten pedig kínai hajók szándékosan, orral nekimentek vietnami hajóknak.

Kína súlyos aggodalmát fejezte ki az erőszak miatt, és sürgette a vietnami kormányt, hogy büntessék meg az elkövetőket, valamint kárpótolják az áldozatokat. A külügyminisztérium szóvivője szerint a vietnami kormány elnéző a törvénysértőkkel szemben, akik kínai üzleteket fosztogatnak, és kínai állampolgárokra támadnak.

photo_camera Kína-ellenes tüntető Vietnamban (VNEXPRESS / AFP)

Bár a két kommunista ország viszonya az utóbbi években javult, történelmi okok miatt sosem volt igazán felhőtlen a viszony. Vietnam szerint ráadásul Kína egymaga akarja kisajátítani a környező tengerek nyersanyagkészleteit.

A tüntetések közben terjednek az országban, több tartományban is ezrek támadtak külföldi tulajdonban lévő ipari létesítményekre. Sok száz kínai munkás elhagyta az országot, a legtöbben Kambodzsába menekültek.

photo_camera Tajvani üzletember, aki hazamenekült Vietnamból (MANDY CHENG / AFP)

Eddig nagyjából 600 embert vettek őrizetbe a fosztogatásért és a tömeg hergeléséért a helyi sajtó szerint.

A kommunista Vietnamban alapvetően tilosak a tüntetések, de most engedélyezték őket a hatóságok, mivel a politikai rendszer bírálata helyett az ország külpolitikai célkitűzései melletti kiállásra szerveződtek. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.