Martin Schulz megkapta a Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését indítványozó legfőbb ügyészi levelet

2014 május 15., csütörtök 13:25
6

Megérkezett Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének a hivatalához Polt Péter levele, amiben a legfőbb ügyész azt indítványozta, hogy az EP függessze fel Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogát – közölte Armin Machmer, Schulz szóvivője.

Az EP majd csak az új törvényhozási ciklusban foglalkozhat az indítvánnyal, és akkor is csak akkor, ha Kovács Bélát újra EP-képviselővé választják (Kovács a Jobbik listáján befutó, 3. helyen van).

Az EP-választást a jövő hét második felében – a legtöbb tagországban, így Magyarországon is jövő vasárnap – rendezik. Az új összetételű Európai Parlament a nyáron ül össze, hogy megalakítsa testületeit és megválassza tisztségviselőit. Augusztusban szünetet tartanak, az érdemi munka tehát csak ősszel kezdődik – írja az MTI.

Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt. Az EP előírásai szerint a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a plenáris ülésen kell ismertetni, majd az ügyet átadják a parlament jogi bizottságának. Az kinevez egy jelentéstevőt, aki elsősorban abból a szempontból vizsgálja meg az indítványt, majd teszi meg javaslatát, hogy a képviselő elleni eljárás valóban szigorúan büntetőjogi – tehát nem politikai – természetű-e. Miután a bizottság állást foglalt a jelentéstevő javaslatát illetően, az ügy visszakerül a plénum elé, ami dönt a mentelmi jog felfüggesztéséről vagy annak megtagadásáról. Az egész procedúra rendszerint több hónapig tart.

Kovács egyébként a vádakra azt mondta:

„Soha nem voltam sem magyar, sem külföldi titkosszolgálat tagja, nem működtem együtt titkosszolgálattal és sosem keresett meg titkosszolgálat.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt