Martin Schulz megkapta a Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését indítványozó legfőbb ügyészi levelet

POLITIKA
2014 május 15., 13:25
comments 6

Megérkezett Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének a hivatalához Polt Péter levele, amiben a legfőbb ügyész azt indítványozta, hogy az EP függessze fel Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogát – közölte Armin Machmer, Schulz szóvivője.

Az EP majd csak az új törvényhozási ciklusban foglalkozhat az indítvánnyal, és akkor is csak akkor, ha Kovács Bélát újra EP-képviselővé választják (Kovács a Jobbik listáján befutó, 3. helyen van).

Az EP-választást a jövő hét második felében – a legtöbb tagországban, így Magyarországon is jövő vasárnap – rendezik. Az új összetételű Európai Parlament a nyáron ül össze, hogy megalakítsa testületeit és megválassza tisztségviselőit. Augusztusban szünetet tartanak, az érdemi munka tehát csak ősszel kezdődik – írja az MTI.

Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt. Az EP előírásai szerint a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a plenáris ülésen kell ismertetni, majd az ügyet átadják a parlament jogi bizottságának. Az kinevez egy jelentéstevőt, aki elsősorban abból a szempontból vizsgálja meg az indítványt, majd teszi meg javaslatát, hogy a képviselő elleni eljárás valóban szigorúan büntetőjogi – tehát nem politikai – természetű-e. Miután a bizottság állást foglalt a jelentéstevő javaslatát illetően, az ügy visszakerül a plénum elé, ami dönt a mentelmi jog felfüggesztéséről vagy annak megtagadásáról. Az egész procedúra rendszerint több hónapig tart.

Kovács egyébként a vádakra azt mondta:

„Soha nem voltam sem magyar, sem külföldi titkosszolgálat tagja, nem működtem együtt titkosszolgálattal és sosem keresett meg titkosszolgálat.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.