Orosz kém lehet egy jobbikos képviselő, nyomozás indult ellene

POLITIKA
2014 május 15., 05:11
comments 395

A Legfőbb Ügyészség kezdeményezte az EU-nál Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, tudta meg az ilyesmi dolgokban mindig nagyon jól informált Magyar Nemzet. A gyanú szerint Kovács az Európai Unió intézményei ellen folytathatott kémkedést. A feljelentést még április elején tette az Alkotmányvédelmi Hivatal.

A lap úgy tudja, hogy Kovács rendszeresen találkozik "konspiratív módon" orosz diplomatákkal, és havonta egyszer Moszkvába is utazik.

Kovács 2013 decembere óta elnöke az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének. A szervezettel kapcsolatban már többször megfogalmazódott a gyanú, hogy orosz befolyás alatt áll, és céljuk, hogy saját frakciót alakíthassanak az Európai Parlamentben.

Kovács felesége pedig az orosz-osztrák kettős állampolgár Isztohin Szvetlana, akiről a lapnál úgy tudják, hogy a KGB kémelhárításánál dolgozott. A jobbikos politikus Japánban, majd a nyolcvanas évek közepétől kezdve Moszkvában tanult. 2003-ban tért vissza Magyarországra, két évvel később pedig belépett a Jobbikba.

A Jobbik EP-listáján harmadik, azaz gyakorlatilag biztosan befutó helyen szereplő Kovács ott volt oroszok által felkért választási megfigyelőként a krími népszavazáson. Utána azt nyilatkozta, hogy minden a létező legnagyobb rendben zajlott ott. Pár héttel később derült ki, hogy ritkán látható mértékű csalássorozat vezethetett az elsöprő orosz-szeparatista győzelemhez.

photo_camera Vona Gábor pártelnök az orosz Duma épületében, Kovács Béla társaságában (Fotó: Vona Gábor / Facebook)

Az eset után a Kárpátalján befolyásos Egységes Centrum (JC) párt képviselői beadvánnyal fordultak az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) meg az Európai Parlament vezetéséhez és Magyarország Külügyminisztériumához, hogy vizsgálják meg, törvényes alapon működik-e Kovács Béla európai parlamenti képviselő ügyfélfogadó irodája Beregszász központjában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.