Thaiföldön tüntetők rohamozták meg a légierő egyik támaszpontját, és elüldözték onnan a miniszterelnököt

Nem enyhül a feszültség az országban. Csütörtökön tüntetők százai törtek be a légierő létesítményébe a hátsó bejáraton, és az ott tartózkodó politikusok, akik a parlamenti szavazás kiírásáról tárgyaltak, menekülni kezdtek.

Nivatthamrong Bunszongphaiszan miniszterelnök, aki egy hete vette át a posztot az alkotmánybíróság által lemondatott elődjétől, Jinglak Sinavatrától, épp arról tárgyalt a választási bizottsággal a megrohamozott épületben, hogy a közeljövőben parlamenti választásokat írjanak ki a tavaly november óta mély belpolitikai válságba került országban. 

A kormány távozását követelő tüntetők, akik az ellenzéki Demokrata Párt hívei, ugyanakkor elutasítják a voksolást, és azt akarják, hogy egy szakértői kabinet álljon fel, és hajtson végre alkotmányos reformokat a voksolás előtt.

Kormányellenes tüntetés május 12-én Bangkokban (PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP)

Ennek az az oka, hogy a városi középosztály és a bangkoki elit által támogatott Demokrata Párt két évtizede nem tud választásokat nyerni. Szerintük azért, mert a Sinavatra-család és szövetségesei által irányított politikai erők velejéig korruptak, és megveszik a vidéki szegények szavazatait.

Az ellenzékiek februárban már megakadályozták a Jinglak által kiírt előre hozott választások rendben való lebonyolítását, és a voksolás eredményét az alkotmánybíróság megsemmisítette.
Bangkokban a nap folyamán egy másik helyszínen is súlyos incidens történt, a főváros történelmi negyedében két ember meghalt és kéttucatnyian megsebesültek egy, a tüntetők ellen elkövetett támadásban. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.