Minden hal a részeg hallal úszik

Azt rég tudjuk, hogy ha egy hal részeg, gyorsabban úszik. Most az is kiderült, hogy mi történik, ha egy részeg zebrahalat összeengednek józan zebrahalakkal. Egyrészt a hal még gyorsabban kezd el úszni, mint egyedül, ráadásul az összes hal begyorsul. Tehát az agresszív, gyors hal lesz a vezér köztük.

Ha viszont a hal csak kicsit van berúgva, nem hat nagyon a többiekre. Ugyanígy, ha túl részeg, akkor úgy lelassul, hogy nem tudja tartani a tempót a többiekkel.

Ilyen egy zebrahal (Fotó: Wikipedia)

A tanulság: elég, ha csak egy hal részeg, az hatással lesz mindegyikre. Az is lehet, hogy a részeg zebrahal azért kezd el gyorsabban úszni a többi között, mert az alkoholtól felbátorodva megjön az érdeklődése irántuk. Ugyanúgy, ahogy egy szégyenlős emberből is bulikirály lehet, ha leissza magát.

Egy másik tanulmány szerint a zebrahalak alaphelyzetben félnek egy olyan robothaltól, ami hasonlít arra a ragadozóhalra, ami vadászik rájuk. Ha részegek, nem érdekli őket. (Popsci)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.