Nem is a befagyasztott milliárdokat utalja Brüsszel

2014 május 18., vasárnap 13:45
101

Az Európai Bizottság április közepe óta nem fogadott be számlákat Magyarországról. Brüsszel ugyanis problémásnak látta a magyar pénzosztási rendszer átszervezését, nem látta, hogy működik majd megbízhatóan az egyes pályázatokat kezelő közreműködő szervezetek minisztériumokba szervezése. Ezzel leálltak az uniós kifizetések.

A Miniszterelnökség pénteken közölte: a vita egy szerdai tárgyaláson megoldódott, és máris 150 milliárd forint érkezett a bizottságtól, a jövő héten pedig újabb számlákat rendeznek. A kormány hangsúlyozta, hogy a bizottság most már az április 15. óta benyújtott számlákat is kifizeti.

A Bruxinfo információi szerint viszont a bizottság a régebben benyújtott számlákért fizetett. Egy részük a fizetésre rendelkezésre álló 60 napos határidővel lett rendezve, más számlák kifizetése meg azért késett, mert Brüsszel kifutott a keretből, és meg kellett várnia a tagállami befizetéseket. A lap szerint tehát

a mostani fizetésnek tehát közvetlenül nincs köze a vitához.

A szerdai brüsszeli szakértői szintű egyeztetésben a hírek szerint azért történt előrelépés, de korántsem olyan jó a helyzet, mint ahogy azt pénteken a Miniszterelnökség közölte:

„A sikeres szerdai tárgyalásokat követően a kormány kiküldheti az április 15. utáni időszakra vonatkozó számlákat.”

A kormány ugyan küldhet új számlákat, de a Bizottságon múlik majd, hogy simán meg is téríti-e a számlát, vagy (ha nem világos az adminisztratív háttér) inkább megszakítja az adott projektek kifizetését – írja a Bruxinfo. (via Portfolio)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt