Nem is a befagyasztott milliárdokat utalja Brüsszel

eu
2014 május 18., 13:45
comments 99

Az Európai Bizottság április közepe óta nem fogadott be számlákat Magyarországról. Brüsszel ugyanis problémásnak látta a magyar pénzosztási rendszer átszervezését, nem látta, hogy működik majd megbízhatóan az egyes pályázatokat kezelő közreműködő szervezetek minisztériumokba szervezése. Ezzel leálltak az uniós kifizetések.

A Miniszterelnökség pénteken közölte: a vita egy szerdai tárgyaláson megoldódott, és máris 150 milliárd forint érkezett a bizottságtól, a jövő héten pedig újabb számlákat rendeznek. A kormány hangsúlyozta, hogy a bizottság most már az április 15. óta benyújtott számlákat is kifizeti.

A Bruxinfo információi szerint viszont a bizottság a régebben benyújtott számlákért fizetett. Egy részük a fizetésre rendelkezésre álló 60 napos határidővel lett rendezve, más számlák kifizetése meg azért késett, mert Brüsszel kifutott a keretből, és meg kellett várnia a tagállami befizetéseket. A lap szerint tehát

a mostani fizetésnek tehát közvetlenül nincs köze a vitához.

A szerdai brüsszeli szakértői szintű egyeztetésben a hírek szerint azért történt előrelépés, de korántsem olyan jó a helyzet, mint ahogy azt pénteken a Miniszterelnökség közölte:

„A sikeres szerdai tárgyalásokat követően a kormány kiküldheti az április 15. utáni időszakra vonatkozó számlákat.”

A kormány ugyan küldhet új számlákat, de a Bizottságon múlik majd, hogy simán meg is téríti-e a számlát, vagy (ha nem világos az adminisztratív háttér) inkább megszakítja az adott projektek kifizetését – írja a Bruxinfo. (via Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.