Thaiföldön hadiállapotot hirdettek a békéért és a rendért

2014 május 20., kedd 7:27
1

Kedd hajnaltól hirdetett ki hadiállapotot a thai hadsereg az ország egészére. A hatalmat nem akarják átvenni, a béke és a rend fenntartása érdekében döntöttek így. Ezzel egy időben katonák szálltak meg több kereskedelmi tévéadót, amik nyíltan a tüntetők oldalára álltak. Keddtől Prajuth Csan-ocsa, a hadsereg főparancsnoka fogja vezetni a kormány és a biztonsági szervek vezetőinek válságtanácsát.

AFP PHOTO/Christophe ARCHAMBAULT

A Reutersnek nyilatkozó tábornok szerint, ami történik az nem államcsíny, de nem nézhették tovább, ahogy emberek ölik egymást nap mint nap. Bangkokban katonák járőröznek. Csaikaszem Nitisziri ügyvezető igazságügyi miniszter megerősítette, hogy továbbra is a kormány irányítja az országot.

A thai fővárosban közel hat hónapja tartanak zavargásokkal kísért kormányellenes tüntetések, amikben eddig 27 ember halt meg és közel nyolcszázan megsebesültek. Januártól márciusig rendkívüli állapot volt Thaiföldön. A hadsereg 1932 óta 11 államcsínyt hajtott végre, legutóbb 2006-ban döntötték meg Thakszin Sinavatra akkori kormányfő uralmát, de eddig úgy tűnt, hogy ezúttal távol maradnak a kialakult belpolitikai válságtól. (MTI)