A tévében jelentette be a thaiföldi hadsereg főparancsnoka, hogy átveszik a hatalmat

külföld
2014 május 22., 11:09

Mindezt arra hivatkozva, hogy helyre kell állítani az országban a rendet. Thaiföldön hónapok óta zajlanak egyre véresebb politikai zavargások.

A hatalomátvételt Prajuth Csan-ocsa, a hadsereg főparancsnoka helyi idő szerint délután öt órakor jelentette be az állami televízióban élőben közvetített beszédében. 

photo_camera Katonai hatalomátvétel Bangkokban. (CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP)

A hadsereg kedden már rendkívüli állapotot vezetett be, és Prajuth szerdán tárgyalóasztalhoz ültette a több mint fél éve húzódó belpolitikai konfliktusban szemben álló feleket annak megakadályozására, hogy a megosztott indokínai monarchia úgymond egy második Ukrajnává váljon. Csütörtökön folytatódtak a tárgyalások, de mint Prajuth elmondta azok sem vezettek eredményre, a rivális pártoknak nem sikerült egyezségre jutniuk.

A hadsereg katonai járműveket vet be azért, hogy távol tartsa a tüntetőket a nagyobb, tüntetésre alkalmas közterektől.  

photo_camera Puccs a tévében (via Twitter)

A hadsereg főparancsnoka februárban még arról beszélt, hogy a katonaság nem avatkozik be a jelenlegi politikai válságba.

Prajuth Csan-ocsa akkor azt mondta, hogy a mostani tüntetéseken sokkal több csoport érintett a tiltakozásban, mint a korábbi, 2010-es lázadás idején, és nehéz megállapítani, ki kinek az oldalán áll.

A 2010-es felkelést is a hadsereg verte le és számos puccsot hajtott végre 1932 óta, amióta Thaiföld alkotmányos monarchia lett. 2006-ban megdöntötte Jinglak bátyjának, Thakszin Sinavatra akkori kormányfőnek az uralmát, de ezúttal távolmarad az eseményektől.

A Szuthep Thaugszuban vezette Demokrata Párt hívei közel négy hónapja követelik az általuk korruptnak tartott kormány távozását, azt állítva, hogy a demokratikusan megválasztott vezetés valójában Jinglak bátyja, a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, Thakszin Sinavatra irányítása alatt áll. November óta legalább húszan haltak meg és százak sebesültek meg a tüntetésekben. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.