Meddig csökkenhet még a nyomtatott lapok példányszáma?

Média
2014 május 23., 09:52
comments 93

A kampányidőszak az nem az, amikor az emberek politikai-közéleti heti és napilapokat, értsd, nyomatott újságokat vásárolnak?

Hát nem. Illetve az sem.

Az mfor.hu összeállítást készített a magyar lappiac elmúlt negyedéves, MATESZ-es adataiból, és húzott páréves trendvonalakat is. Meghökkentő az eredmény.

A HVG zuhan

2008-ban a HVG értékesített példányszáma a 90 ezerhez volt közel. Most alig valamivel több 40 ezernél. Ez a tavalyi hasonló időszakhoz képest is 13,3 százalékkal kevesebb.

A Figyelő is majdnem 9 százalékot esett vissza egy év alatt, de eleve elég gynegén fogy, 7128 volt a heti átlaga az első negyedévben.

A Heti Válasz ugyanakkor növelni tudta a példányszámát az előző év hasonló időszakához képest 2,7 százalékkal. A 168 Órának ez a bravúr az előző negyedévhez képest sikerült, egész évre nézve ott is volt visszaesés.  

photo_camera Grafikon: mfor.hu/MATESZ

A Népszabadság is zuhan

A Népszabadság a 120 ezer vonal alatt állt hat éve, most 45 ezert adnak el a lapból. Egy év alatt is durva a csökkenés, 11 százalékkal kevesebb Népszabadság fogyott az első negyedévben. A Népszavától is elfordultak az olvasók, egy év alatt a példányszáma 8,8 százalékkal csökkent, 14 646 a napi átlag most.

A Magyar Nemzet egyéves példányszámvesztesége ehhez képest kicsi, de azért 3,4 százalékos. A Magyar Nemzetből még így is majdnem nyolcezerrel kevesebbet adnak el, mint Népszabadságból.

A Magyar Hírlap pedig szinte a teljes érdektelenségbe fullad, 7 625-öt adnak el Széles Gábor lapjából. Ami azt jelenti, hogy hiába a szabadságharc és a Békemenet, hiába a jól körülhatárolható, ezek szerint viszont nem kifejezetten nagy olvasóréteg, több mint tíz százalékkal kevesebbet vesznek a lapból, mint egy éve. Pedig akkor sem kapkodták szét az emberek.  

A Blikk sem fogyott jól, sőt. Kilenc százalékkal kevesebbet vettek belőle, de a 137 291 eladott példány az több, mint a politikai napilapoké összesen. Azért pedig különösen szívhatják a fogukat a Blikknél, hogy közben a konkurens Borsból többet tudtak eladni, felmentek egy kicisvel 70 ezer fölé.

photo_camera Grafikon: mfor.hu/MATESZ

A pletyka sem megy ám annyira

De nemcsak politikát nem olvasnak kinyomtatva az emberek, hanem pletykákat sem. A Hot! magazinből több fogy ugyan, mint a HVG-ből (59 920, szemben a 40 588-cal), de itt is 15 százalékos az éves veszteség. A Best és a Story is mínusz tíz százaléknál jár, bár azért a Story 155 ezres példányszáma önmagában több, mint a fenti politikai-közéleti hetilapoké. A Best is simán kenterbe ver mindenkit a komoly oldalról a 71 ezer fölötti eladott példányszámmal. A Nők Lapja még mindig 220 ezer föltött van, sőt, jobban fogy hat százalékkal, mint egy éve. És a Kiskegyedből is több fogy 190 ezernél, de itt csökkennek a példányszámok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.