Mire számíthatunk?

külföld
2014 május 25., 12:17
comments 9

A Votewatch Europe május 20-án készítette el végső eredménybecslését, ez alapján a szélsőbal és a szélsőjobb is jelentősen meg fog erősödni a választásokon, amit összességében nagy veszteség árán ugyan, de a jelenleg is legnagyobb Európai Néppárt (EPP) nyerhet.

  • Az EPP-nek most 274 képviselője van, a választás után 218 lehet.
  • A szocialisták öt helyet szerezhetnek, így 201 képviselőjük lehet az új parlamentben.
  • A szélsőbaloldalt az eddigi 35 helyett 55-en képviselhetik.
  • A szélsőjobboldal erősödhet meg a leginkább.
  • Most egy kimondottan szélsőjobbos frakció van, az EFD 31 képviselővel. Ennek a létszáma 66-ra nőhet - de úgy, hogy elvileg hozzájuk csatlakozhat az egyáltalán nem szélsőjobboldali lengyel Új Jobboldali Kongresszus, ami egy libertárius konzervatív párt.
  • De alakulhat egy új szélsőjobboldali, oroszpárti frakció is a francia Nemzeti Front és a Holland szabadságpárt vezetésével. Ennek 38 képviselője lehet.
  • A Jobbikot és az Arany Hajnalt rasszizmusuk miatt ez se fogadná be, a két párt a függetlenek 33 fősről 16 fősre olvadó frakciójában maradhat.

Részletes eredmények itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.