Budapesten már csak Angyalföldön és Kispesten második párt az MSZP

Budán az MSZP már csak ötödik erő, itt az Együtt-PM lett a második. Az MSZP csak a 3. és a 11. kerületben lettek negyedikek, a 22-ben még a Jobbik is legyőzte.

Az Együtt-PM is a 22. kerületben szerepelt a leggyengébben, itt 11,08 százalékkal negyedikek lettek, mindenhol máshol másodikak 13,14-16,62 százalék közti eredménnyel.

A 22. kerületben a DK lett a második, és itt érte el legjobb budai eredményét a Jobbik 11,17 százalékkal.

A pesti eredményeket érdemes nagyobb városrészenkénti bontásban nézni. A hagyományos értelemben vett, az 1950-ben létrehozott nagy-Budapest előtti Pesten is tarolt a Fidesz:

A XIII. kerületben ugyan csak 32 százalékot kaptak, jellemzően 40-48 százalék között szórt csak az eredményük.

A második erő itt egyértelműen az Együtt-PM 12-16 százalék közötti támogatottsággal. A DK itt 11,4-15,3 közötti eredményt ért el, ezzel mindenhol harmadik lett, kivéve a VIII. kerületet, ahol második.

Az LMP a VIII., XIII. és XIV. kerület kivételével, tíz százalék körüli eredménnyel megelőzte az MSZP-t, ami kizárólag Angyalföldön tudott második lenni 18,79 százalékkal. Mindenhol máshol 8,57-12,13 százalék közötti eredményt ért csak el. Az LMP Zuglóban és a Józsefvárosban szerepelt a leggyengébben.

A belső kerületekben a Jobbik nem számottevő politikai tényező, tíz százaléknál többet csak a VIII-IX. kerületben kaptak.

A külső kerületek közül Újpest, Csepel és Pesterzsébet, illetve a XV-XVI-XVII-XVIII. kerületek nagyon hasonlóan szavaztak.

Az előbbi háromban a Fidesz csak 40 százalék körüli szavazatot kapott, A DK 14-15 százalékkal második, az MSZP 13-14 százalékkal harmadik lett. Csepelen és Pesterzsébeten a Jobbik megelőzte az Együttet, az LMP pedig ezekben a kerületekben csak hat százalékot kapott.

A kertvárosi kerületekben a legnagyobb, 43-48 százalék a Fidesz támogatottsága, és ezekben a a XVI. kivételével a DK a második erő. A Jobbik ezekben mindenhol verte az MSZP-t és az LMP-t.

A két kakukktojás:

  • Kispest, ahol még az MSZP a második.
  • Soroksár, ahol a Jobbik 14,6 százalékot kapott és második lett.