Ezt a választást az EU nem teszi ki az ablakba

  • Meglátszott az EP-választási eredményeken, hogy Európa politikai-gazdasági-pénzügyi válságokkal, megszorításokkal és krízissel teli éveken van túl.
  • A kontinens legkülönfélébb részein erősödtek meg az euroszkeptikus, a radikális, és a kifejezetten szélsőséges pártok is.
  • Franciaországban, Nagy-Britanniában, Görögországban és Dániában is EU-ellenes erők kapták a legtöbb szavazatot.
Marine Le Pen. AFP PHOTO / PIERRE ANDRIEU

Franciaorszában az első helyre futott be Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Frontja. 25 százalékot szereztek, ezzel 24 képviselőjük lesz a parlamentben. A politikus azt mondta:

“Ezt akarja a nép: francia politikát franciáktól, a franciákért, a franciákkal. Nincs szükségük arra, hogy kívülről vezessék őket. Ami Franciaországban történik, az történik majd egész Európában: a nemzet visszatérése.”

Manuel Valls miniszterelnök az eredményt

politikai földrengésnek, sokkolónak nevezte.

A Nemzeti Front lezárná a határokat a külföldi, elsősorban roma munkások elől, véget vetne "az olcsó munkaerő" szabad áramlásának, visszatérne a frankhoz, felmondaná a szabadkereskedelmi egyezményt Amerikával, és “megvédené a francia életet”.

Nigel Farage május 23-án (AFP/BEN STANSALL)

Egymásra licitálva nevezik a brit lapok megdöbbentőnek, sokkolónak, vagy éppen egy generáció legnagyobb politikai földrengésének, hogy Nagy-Britanniában az EU-ellenes Ukip kapta a legtöbb szavazatot. A színtér sztárja, Nigel Farage szerint ez az eredmény

elborzasztja a politikai elitet, akiknek most mélyen magukba kell nézniük.

-

Görögországban, ahogy várható volt, a szélsőbaloldali, megszorításellenes Sziriza lett az első, igaz, kisebb előnnyel, mint várni lehetett.

-

A szavazatok tíz százalékát Görögországban a neonáci Arany Hajnal szerezte meg, ők így legalább két képviselő küldenek az EP-be.

A Dán Néppárt képviselője.

Dániában első lett a bevándorlás-ellenes Dán Néppárt. Ausztriában a szavazatok ötödét szerezte meg a szélsőjobboldali Szabadság párt. A német szavazók most juttatták az EP-be az első euroszekptikus, és ez első neonáci képviselőjüket is.

A német euroszkeptikusok

Ettől még persze továbbra is ez Európa-párti képviselők vannak nagy többségben az EP-ben. Sőt, az euroszkeptikusok frakciójának létszáma sem növekedett jelentősen. Az viszont igaz, hogy a frakcióhoz nem tartozó, de alapvetően EU-ellenes képviselők száma egyértelműen nőtt. Az összes képviselő nagyjából negyede lesz szélsőbaloldali, vagy szélsőjobboldali párt tagja. (BBC, Guardian, Telegraph)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.