Sötét korszak jön a mókusoknak, mikor forgalmi engedélyt kap a Google robotautója

TECH
2014 május 27., 14:41
comments 48

Még kb. 5 év, mire kereskedelmi forgalomban kapható lesz a Google önműködő autója. A projekt 2009-ben indult, azóta rengeteget fejlődött.

4 dolog, amit tud az automata autó

  • Elsőbbséget adni a biciklistáknak, ha azok a kezükkel jelzik, hogy be akarnak fordulni.
  • Agresszíven vezetni. Az alapbeállításban az autó nagyon lassan fordult ki egy forgalmas kereszteződésbe. Most már lassan araszol a sarok felé, hogy a többi autós lássa, hogy be akar fordulni.
  • Megszegni a közlekedési szabályokat. A városban mindig betartja a KRESZ-t, de az autópályán - ha szükséges - tud gyors hajtani a robot, hogy lépést tartson a forgalom természetes ritmusával.
  • Észreveszi a kátyúkat, lassít, és kikerüli őket.

4 dolog, amit nem tud az automata autó

  • Rossz időjárási viszonyok között, ködben, esőben, hóban vagy jeges úton megbízhatóan vezetni. Ilyenkor átadja az irányítást az embernek.
  • Olyan helyen vezetni, ahol nem talál internetet. A megbízható működéshez szükség van az online elérhető részletes térképekre és más dinamikus adatokra. Ha nincs net, akkor az automata biztonsági üzemmódra vált, és nagyon lelassul.
  • Megérteni, mikor leintik, vagy levillogják a rendőrök. Ilyenkor a sofőrnek kell átvenni az irányítást.
  • Észrevenni a mókus méretű, vagy annál kisebb állatokat.

(Wired)

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.