Ön jól ébredt? Lázár János nem!

Az origós Pethő András kedden első fokon pert nyert a Miniszterelnökség ellen, az ítélet alapján a kormány nem titkolhatja tovább, hogy mi célból és kikkel találkozott Lázár János azon a három, összesen is csak hét napig tartó utazásán, amelyeken összesen kétmillió forintot költöttek szállodai elhelyezésére. A sztorit bővebben itt olvashatja.

Lázár szerda hajnalban csipetnyit sértett közleményben reagált. Közleményében egyrészt arra utalgat, hogy szerinte az Origo "most nem részletezendő okból, esetleg megbízásból" foglalkozik vele - itt külön felhívnám a figyelmet a kifinomult sejtetésre, amiből akár arra is gondolhatnánk, hogy Lázárnak amúgy van tippje rá, ki bízta meg az Origót.

A közlemény első pontjában arról ír, hogy ő utazott a kormánytagok közül a legkevesebbet az elmúlt két évben. Igazán kedves tőle, hogy ezt megosztotta, de a probléma nem az utazásai számával, hanem szállásköltségével volt, illetve azzal, hogy a Miniszterelnökség nem érezte feladatának, hogy beszámoljon, mégis miért kellett ennyit költeni a maguk meg az én pénzemből Lázár szállodai elhelyezésére.

A kettes pont annyira szép, hogy szó szerint idézném:

"Örülök, hogy a független magyar bíróságok fontosnak tartják, hogy megismerjék utazási szokásaimat. Készséggel állok utazási szokásaim részleteivel is a független magyar bíróságok rendelkezésére."

A közleményben amúgy nem számolt be utazási szokásai részleteiről, biztos még várja az alkalmat, hogy készséggel rendelkezésre állhasson.

A közlemény harmadik mondatában lemondott a neki járó utazási költségtérítésről. A csöppet sértett, személyeskedő negyedik pontot megintcsak szó szerint kell idézzem:

"Mindenkeppen szeretnék Pethő Andrásnak, az origo.hu újságírójának legalább a mai napon egy kis élvezetet szerezni, ezért a megnevezett utak során felhasznált két millió forintot rögvest az állami költségvetés rendelkezésére bocsátom."

Amiben az a különösen szép, hogy ha visszafizeti a költségeket, akkor lehet, hogy másodfokon már okafogyottá válik a per, és így a Miniszterelnökségnek mégsem kell majd eleget tennie az első fokú ítéletnek, ami azt is kimondta, hogy el kell árulniuk, milyen beosztású emberekkel és nagyjából milyen témában találkozott Lázár az utazásain.