Stephen Hawking kiszámolta: szőkékkel kell rúgatni a tizenegyest

2014 május 28., szerda 14:37
60

Alighanem az év leghülyébb tudományos eredményeit díjazó Ig Nobelre pályázik a világ leghíresebb fizikusa, Stephen Hawking. A Daily Mail világverő sztorija szerint a professzor tanulmányozta az összes világbajnokság meccseinek statisztikai adatait 1966 óta, és a végén előállította a Nyerő Formulát, az angol vébégyőzelem egyenletét.

hawking

A forradalmi tudományos eredmény olyan megállapításokra jut, hogy az angoloknak sokkal nagyobb esélyük van győzni, ha

  • piros mezt viselnek,
  • 4-3-3-as felállásban játszanak,
  • szőkék rúgják a tizenegyest.

Nem túl jó előjel az angoloknak, hogy első meccsüket a párás, meleg Amazóniában kell játszaniuk (Olaszország ellen), mert Hawking adatai szerint az átlagnál 5 fokkal melegebb időben a válogatott győzelmi esélyei 59 százalékkal csökkennek.

A közelebbi meccseken jobban teljesítenek, mint a távolabbikon (wow!), a kulturális különbségek és a három hülye nemzetisége is számít (európai bírókkal a meccsek 63 százalékát nyerik), és délután három körül a legjobbak, a tengerszinthez minél közelebbi magasságon. Megnyugtató viszont, hogy a híres focistafeleségek semmilyen kimutatható hatással nincsenek a válogatott eredményeire.

„Elméleti fizikusként talán jobban meg tudom jósolni a válogatott eredményeit, mint Paul, a polip” – utalt Hawking a 2008-as Eb (Ausztria-Svájc) és 2010-es vb (Dél-Afrika) lábasfejű jóssztrájára. (Nem vicces párhuzam, amennyiben Paul nem sokkal a 2010-es vébé jután meghalt.)

A fizikus egy sportfogadási cég, a Paddy Power felkérésére készítette el tanulmányát, a tiszteletdíját jótékonysági célra ajánlotta föl.

Ha Hawking formulája működik, az angolok aszerint játszanak, és nyernek, akkor szegény Lovász László akadémiaelnöknek nehéz négy éve lesz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt