5 dolog, ami zseniális a Fidesz fővárosi terveiben

POLITIKA
2014 május 30., 14:49
comments 164

Egyelőre viszonylag keveset tudunk arról, hogy miként alakítaná át a Fidesz a fővárosi önkormányzati választást:

A fő vonalak látszanak, de a részletekről sokan sokfélét mondtak.

Ha minden igaz, akkor az elképzelések szerint jelenlegi formájában megszünne a fővárosi közgyűlés.

  • A mostani, listán választott képviselőket a kerületi polgármesterek váltanák.
  • Hozzájuk csapódna még kilenc fő a kompenzációs listáról.
  • A kompenzációs listán a főpolgármester-jelöltek és a kerületi polgármesterjelöltek szerepelhetnek.
  • Kompenzációs listát pedig azok a szervezetek állíthatnának, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudnak állítani.

Ez így összességében a Fidesz szempontjából a létező legjobb rendszer, amit öt pontban bizonyítanék.

5. 4,5 hónappal a választás előtt teljes bizonytalanságban tarthatják az ellenzéket

A Fidesznek túl sok gondolkodnivalója nincs: a fővárosban a parlamenti és az EP-választás alapján 40 százalék körüli a támogatottsága. A jobboldalon nincs megosztottság, senkivel sem kell megállapodni. A baloldalon viszont rengeteg múlhat azon, hogy milyen stratégiával állnak neki a választásnak. De úgy, hogy még senki sem tudja, milyen szabályok szerint választanak, nehéz stratégiát kidolgozni.

4. Újra összefogásra kényszeríthetik a baloldalt

Az előző folyománya, hogy ha a fővárosi közgyűlés a kerületi polgármesterekből és a főpolgármesterjelöltek kompenzációs listájáról bejutókból áll össze, akkor a baloldalnak valamilyen formában össze kell fognia. A Fidesz 40 százalék körüli támogatottsága egy megosztott ellenzékkel szemben elég lehet akár az összes kerületi polgármesteri cím megszerzésére - az EP-választáson még Angyalföldön is a Fidesz nyert a baloldali pártok önálló indulása miatt.

3. Megakadályozhatják a független főpolgármester-jelöltek indulását

A parlamenti és az EP-választás tapasztalatai alapján a baloldalon most nincs különösebb igény a központi egyeztetéseken kialkudott összefogásra. Arra viszont van, hogy Tarlóssal szemben erős, győzelemre esélyes jelöltet állítsanak - ennek pedig feltétele volna, hogy olyan embert találjanak, aki mögé mind beállhatnak. Ideális esetben ez a jelölt függetlenként indulna, hogy ne terhelje önmagát az összefogással, amely a tapasztalatok alapján legalább annyi választót riaszt, mint ahányat vonz.

Ha viszont független főpolgármestert indítanak, az gyengíti a kompenzációs listájuk esélyeit.

2. Ezzel Tarlóst is kordában tarthatják

Továbbmegyek: amit fentebb a független jelöltről írtam, Tarlós Istvánra is igaz. A főpolgármesternek megvoltak a maga súrlódásai a Fidesz vezetőivel és erős kerületi polgármestereivel, így komolyan felmerült az a lehetőség is, hogy ha netán a Fidesz mást választana jelöltnek, függetlenként elinduljon. Ezt a lehetőséget a Fidesz most egyértelműen kivédte.

Száz százalékban hiteles információk nincsenek a fővárosi reformjavaslat születéséről, de egyesek szerint az első verziójában még a közvetlen főpolgármester-választás sem szerepelt benne - az eredeti elképzelés szerint a főpolgármestert a kerületi polgármesterekből összeálló tanács választotta volna, de végül Tarlós igenje is kellett, ennek ára pedig a közvetlen választás volt.

1. Ez az egész csak elterelés

Végül ne zárjuk ki azt a lehetőséget sem, hogy egyáltalán nem úgy lesz, ahogy most látszik. Jelen formájában ez a javaslat bizonyos szempontból a főváros végét jelenti:

  • A kerületek pozíciója nemhogy nem gyengül, még erősödik is;
  • így valójában Budapest megszűnik egységes város lenni, és átalakul 23 kisváros furcsa közösségévé.

A fővárosi önkormányzati rendszernek a rendszerváltás óta problémája, hogy a kerületek autonómiája akadálya az egységes fejlesztéspolitikának. A Fidesz műhelyeiben forgott olyan javaslat is, ami a szervesebb, egységesebb város irányába mutatott:

A city-koncepció, aminek a lényege, hogy a szervesen összetartozó belső kerületek - nagyjából az 1950-es tanácsi reform előtti Kis-Budapest egy önkormányzati egységet alkotna, az 1950 után a városhoz kapcsolt területek - Újpest, Kispest, a Rákosok, stb. - és az agglomeráció pedig négy-ötöt, és együttesen lenne egy nagy-budapesti tanácsféleség, ahol a közös infrastrukturális és közlekedési fejlesztésekről dönthetnének.

Mivel most egy, a Fidesznek politikailag kimondottan előnyös, a város fejlődése szempontjából viszont katasztrofális tervvel álltak elő, megvan a lehetőség, hogy innen visszahátráljanak, így a saját igényeikhez igazított city-koncepciót gyakorlatilag ellenállás nélkül vigyék keresztül. (Címlapkép: Donnie Ray Jones / Flickr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.