https://444.hu/assets/525385509_ac6459f532_o.jpg

Az iskolai államosítás számokban: 38 ezer tankönyv nem érkezett meg időben a sulikba

POLITIKA
2014 június 02., 09:04
comments 94

2013. szeptember 2-ig a KELLO minden diák számára kiszállította az alaprendelés keretében megrendelt tankönyvcsomagokat (...) 6 ezrelékénél jelentettek az iskolák reklamációt, ezt szeptember 15-ig a KELLO kijavította  (...) az iskolák által kiadott pótrendelések keretében kért könyveke a KELLO október 15-ig eljuttatta az intézményekbe.

Ezt Doncsev András, az emberminisztérium államtitkára írta le tavaly októberben Osztolykán Ágnes lmpés parlamenti képviselőnek, mikor az a későn érkező tankönyvekről érdeklődött. Előtte szeptemberben Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár ünnepelte az időbe érkező könyveket. Ő egyenesen

sikertörténetnek

nevezet az átszervezést.

Lehet, hogy a kormányzati politikusok nem szándékosan hazudoztak, hanem valaki félrevezette őket. Esetleg az ő környezetükben tényleg minden rendben ment. Az biztos, hogy sok szülő nem érezte sikertörténetnek a 2013/14-es tanévkezdést. És most kiderült, hogy a számok mutatnak ilyesmit.

Hat hónapig simán lehet könyv nélkül tanulni

Az egyik legdurvább, de egyáltalán nem egyedi esetről február elején írtunk. Egy szentgotthárdi iskolákban volt olyan tankönyv, amit bár 2013 nyarán kifizettettek a szülőkkel, de az 2014 elején, a félévi bizonyítványosztás után sem érkezett még meg. Pedig a gyerekeknek akkor már 6 hónapja kellett volna tanulniuk belőle.

Miután ezt megírtuk, elég sok levél érkezett szülőktől és iskoláktól hasonló esetekről.

Azon túl, hogy az emberminisztérium egy korábban normálisan működő rendszert vert szét, a többségnek az fájt, hogy már nyáron beszedték tőlük a pénzt, és azt annak ellenére sem adták vissza nekik, hogy a tankönyvek a határidőn túl még hónapokkal sem érkeztek meg. Többen azt írták, hogy ha előre lehetett volna tudni, hogy a gyerekeknek hónapokig könyv nélkül kell az új rendszer miatt tanulniuk, akkor beszerzik a könyveket saját maguk, az iskolától függetlenül.

Volt, aki 6 hónap után feladta a dolgot, és megvette még egyszer a könyveket, majd a KELLO-tól próbálta visszaszerezni a pénzt amit nyáron, teljesen feleslegesen kifizettettek vele. Olyan is, akinek szociális helyzete miatt ingyenes tankönyv járt volna, de mivel az nem érkezett meg ezért megvette a könyvet, és elküldte a számlát a KELLO-nak.

Ezek után, február közepén kerestük  a KELLO Könyvtárellátó Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft-t, és kértünk pontos adatokat a késésekről.

Rengetegen vártak a könyveikre

Miután a KELLO többszöri megkeresésünkre sem válaszolt a Transparency International jogsegély szolgálatának ügyvédjével, Németh Zsolttal bepereltük őket. Az első tárgyalás június 5-re volt kiírva. Jóval a törvényes a határidő után, egy héttel a tárgyalás előtt megérkeztek a kért adatok.

Ebből derült ki, hogy a tankönyvhelyzet sokkal rosszabb volt, mint azt bárki gondolhatta volna.

  • 2013. október 1-én, egy hónappal a tanévkezdés után például 38116 könyv volt, ami nem érkezett meg a gyerekekhez. Összesen 112 iskolában vártak a diákok.
  • 2013. november 1-én, amikor a kormányzati nyilatkozatok szerint már tényleg minden a legnagyobb rendben volt, akkor még mindig 28453 könyvre vártak 78 iskolában.
  • 2013. december 1-én, három hónappal a tanévkezdés után még 1719 könyv hiányzott 50 iskola tanulóinak.
  • 2014. február 1-én, a félévi bizonyítványosztás után 7 suliban még mindig várnia kellett a gyerekeknek, hogy pontosan hány könyvre, azt a KELLO nem árulta el.

Ezek alapján nem meglepő, hogy idén februárig összesen 1080 írásbeli panasz érkezett a tankönyvek késése miatt. 787 az iskoláktól, 283 a szülőktől, 10 alkalommal pedig már az új kormányzat saját intézménye, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sem bírta szó nélkül, és tett panaszt a késések miatt.

A KELLO állítása szerint 6 alkalommal fizettek vissza pénzt szülőknek, szerintük ez főleg átiratkozás és "státusz változás" (amikor valaki jogosult lesz ingyenes tankönyvre, pedig korábban nem volt) miatt történt. Azt mondták, hogy nem tartják nyilván, hogy összesen mennyi pénzt fizettek vissza a szülőknek a késések miatt.

Idén a rendőrség fog besegíteni

A sikertörténetezés ellenére úgy tűnik, hogy idén februárban a döntéshozók között is voltak, akik belenéztek a számokba. Ez is szerepet játszhatott benne, hogy a 2014/15-ös tanévben a Belügyminisztériumot, illetve a rendőrkapitányságokat is bevonják a tankönyvek kiszállításába. A rendőröknek április végéig kellett felmérniük, hogy hány könyvre lesz szükség, és azt hogy tudják majd eljuttatni a sulikba.

A szeptember nem csak azért lesz izgalmas, mert látni lehet majd, hogy második nekifutásra hogy megy majd a tankönyvek kiszállítása, hanem azért is, mert jórészt már csak az állami tankönyvkiadóktól lehet kétes minőségű könyveket rendelni, ami megint bonyolítani fogja az ellátást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.