Megnyílt Budapest első cigánykenyerezője

gasztronómia
2014 június 10., 19:30
comments 71

A kézműves söreiről híres Élesztőben új fogással bővült az ételkínálat: kedd estétől kezdve bodagot, azaz cigánykenyeret is lehet kapni a Tűzoltó utcában.

Az új étel felbukkanása mögött a cigány gasztronómia köré Romani Platni néven lakásétterem-sorozatot is szervező Közért Egyesület áll. Az egyesület több mint 10 éve működik, céljuk hogy Ferencváros roma fiataljainak közösséget nyújtsanak. Ez a gasztróbárjuk annak a Norvég Civil Alapnak a támogatásával nyílt meg, ami ellen Lázár János vezetésével harcot indított a kormány.

photo_camera (via Bodagozó Gasztróbár Facebook)

Bár a lakásétterem alkalmai sikeresek voltak, azt a célt nem érték el, hogy állandó megélhetést biztosítsanak az abban részt vevőknek. Erről az egyesület vezetője, Kozma Orsolya beszélt nekünk a keddi megnyitó után. Ezért most az állandó árusítással próbálkoznak majd. Ebben az Élesztő vezetői segítenek nekik, mivel üzleti tapasztalatuk eddig nem sok volt.

Szokatlan ételeket fognak árulni, mert a bodagot eredetileg nem szokás megtölteni. Itt mégis a cigány ízvilágnak megfelelő módon, de töltötten fogják árusítani őket. Lesz túrós-szalonnás, káposztás és csípős lecsós is.

photo_camera Így készülnek (via Romani Platni Facebook)

Az ételeket az egyesület munkájában részt vevők fogják előkészíteni, kezdetben pedig az Élesztő személyzete fogja árusítani, de csak addig, amíg az egyesülethez tartozó fiatalok meg nem szerzik azt a szükséges szaktudást, hogy a helyszínen is ők készíthessék el és árusíthassák az ételeket.

Az egyesületnek ezzel a projekttel kettős célja van: egyrészt munkát biztosítani a náluk megforduló fiataloknak, másrészt pedig az esetleg keletkező profitot visszaforgatni az ifjúságsegítő központ működésébe. Kozma pedig reméli, hogy terjeszkedésüknek ez még csak az első lépése, és lesz majd még cigány gyorsétteremlánc Budapesten.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt