A Balatoni Nyár a legjobb tévéműsor a világon

tévé
2014 június 11., 11:15
comments 56

A tökéletes életet - a Tökéletes Életet - én úgy képzelem, hogy Gaskó Balázzsal napközben ülünk a Balaton mellett, beszélgetünk kájtszörfösökkel, néha főzünk valami szart a kamera előtt (úgy élőben meg minden), megkérdezünk egy meteorológust, hogy milyen idő van, meg hogy milyen idő lesz, a meteorológus meg mondja, hogy "bazeeeg, rohadt jó idő lesz", és akkor Balázzsal megmártózunk a Balatonba', amikor pedig már megy le a Nap, elmegyünk a révfülöpi diszkóba és azt játsszuk, hogy ő Woody Allen én meg a haverja, és akkor így csajozunk meg minden, meg közben kicsit berúgunk, aztán éjfélkor szivarozunk egyet valami padon a Magyar Tenger mellett, majd kettéválunk és mindenki megy a maga panziója felé, hogy aludjon egyet, mert holnap megint Balatoni Nyár-forgatás lesz, és hát ez egy élő műsor, úgyhogy nagyon nem eshetünk szét a Balázzsal. De hát nem is szoktunk. Délelőtt-délután élőzünk, beszélgetünk a tévénézőknek, aztán kis pihenés, kis buli, szevasztok. Ennyi.

gasko01

Csak hát az a baj, hogy se a meleget nem bírom, se a strandolást. Meg - az Isten szerelmére - úszni sem tudok (Balázs se). De akkor mégis mi a fene ütött belém, hogy így képzelem a Tökéletes Életet?!

Hát a fene, ami belém ütött, az a Balatoni Nyár,

A LEGJOBB TÉVÉMŰSOR A VILÁGON.

A legjobb tévéműsor a világon

Azon nem vagyok hajlandó vitatkozni, hogy miért. Esetleg arról beszélgethetünk, hogy a Magyar Televízió (M1, MTV, MTVA1, tökmindegy hogy hívjuk) kínálatában miért ez az abszolút befutó. Igazából nincs is vetélytársa. Talán az esti mese, meg az Olimpia. Olimpia csak négyévente van, arról meg fogalmam sincs, hogy az esti mese jelenleg milyen állapotban van, de a célközönsége alapvetően kisgyerekekre korlátozódik. A Balatoni Nyár ellenben mindenkinek és mindenkiről szól.

Nem is kérdés, hogy ott voltam-e az idei BNY szezonnyitó sajtótájékoztatón. Mert ott voltam. Rajongásból.

A rendezvény helyszíne az MTVA-palota valami belső kerthelyisége volt, amit visszafogottan bulisra dekoráltak a szervezők.

photo_camera Parti hangulat

Engem már ezzel megvettek forintra, és ekkor még csak a kis reklámfilmeket vetítették, amik alapvetően arról szóltak, hogy van, amire várni kell, de a Balatoni Nyárra már rohadtul nem. Például volt egy olyan, hogy "az igazira még várni kell", de nyenyenye blablabla itt a Balatoni Nyár. Még jobban meg lettem véve forintra.

Peti, most gúnyolódsz? Vagy mi van? Nem értjük.

Gúnyolódik a faszom. A Balatoni Nyár például azért is nyerő, mert ha nyár van, tényleg nem kell rá várni. Nincs olyan balatoni nyaralós/nyaralásos élményem, aminek ne lett volna része ez a műsor. A képlet végtelenül egyszerű: ott ülnek a tévében, háttérben a Balaton, én meg ülök és nézem és én is tök közel vagyok a Balatonhoz, bármikor belecsobbanhatok abba a háttérbe, a tévéképernyőbe. Eksztázis. Ha pedig Pestről nézem, akkor elfog valami elviselhetetlen elvágyódás. Elvonás. Pokol.

És akkor ez az egész Balatoni Nyár drog be van csomagolva valami bájos bénázásba, ami egy szabadtéri élő műsor szinte elkerülhetetlen velejárója.

Nem is nyithatta volna tökéletesebben a sajtótájékoztatót Szabó László Zsolt (mellesleg az MTVA megbízott vezérigazgatója):

"Felmerült, hogy talán változtatni kell a műsoron. De aztán mégsem."

Marad a Balaton. Gondolom fölmerült, hogy a Balatoni Nyarat lehetne forgatni a Velencei-tónál is, csak hát na... nem lenne meg az a balatoni hangulat.

A műsorban azért lesznek újdonságok, konkrétan 9 új rovat. Ezeknek egy része az idei focivébével foglalkozik majd, de amit igazán várok, az a Birtokra kelünk című szegmens, amiben a műsorvezetők "őstermelőkké avanzsálnak" (fincsi), illetve a Drukker-kocsma, valamint a Horgász-maraton. Előbbi drukkereket fog kocsmákban megszólaltatni (ízletes), utóbbi pedig egy éjjel-nappali horgászverseny lesz, amiben - ha jól értettem - és - nem csal az emlékezetem - GoPro kamerákat szerelnek horgászokra, akik a nap összes órájában, EGÉSZ NYÁRON horgászni fognak és még chatelni is lehet majd velük (egyszerűen nincsenek szavak).

Szabó László Zsolt azt is említette, hogy a belföldi turizmus fellendült és ennek egyik oka bizony nem más, mint a Balatoni Nyár. Na, nekem ezt már nem kell magyarázni. Aki pedig kételkedik, azt egyszerűen megtámadom.

Medveczky Balázs vezérigazgató is beszélt, akinek elhagyta a száját egy olyan mondatcsokor, amiből kiderült, hogy a BNY rengeteg csodát közvetít, míg a legtöbb csatorna ilyenkor csak ismétléseket sugároz. Be kell valljam, itt azért kicsit majdnem leszakadt a plafon, de ennyit még simán le tudott nyelni a bennem fickándozó, kákán is csomót kereső kritikus. A műsorról egyébként egy vaníliás-csokis fagyimixet is elneveztek. Ja és a műsort ismétlik majd a Duna World-ön is. Na de mégiscsak, fagyi, emberek, fagyi!!

photo_camera Két labda és egy felfújható medve, valamint egy kehely fagylalt

Ezután - hogy úgy mondjam - már csak forrósodott a hangulat (értik, nagyon meleg volt), amikor A Nyár idei műsorvezetői sorra szót kaptak.

A riporterek párban dolgoznak, nagyjából egy-egy hetet, élőben, Révfülöpről. Az, hogy melyik műsorvezető éppen kit kapott párnak, többekből még a helyszínen is meglepődést tudott kiváltani. Osvárt Andrea például Harsányi Leventével élőzik majd, Kautzky Armand Varga Edittel, Novodomszky Éva pedig Tóth Tamással. A rövid kis bemutatkozások/interjúk (amiket Dióssy Klára vezényelt) témái alapvetően balatoni élmények és korábbi kalandok voltak, amiket egyfajta steril, de komikusan pszeudo-pajzán csevej választott el egymástól, amiben a műsorvezető-párosok férfi és női tagjai azon kuncogtak és kuncogtattak, hogy majd "közelebbről is megismerik egymást", meg hogy "egymás rezdüléseire hangolódnak", ezeket a kis incselkedéseket Dióssy Klára pedellusi temperamentummal szakította félbe, amikor csipőből rákérdezett a családos műsorvezetők családi életére, hogy hogyan fogják egyszerre menedzselni a kölyköket és a műsort. Megoldják. Tapasztalt szakemberekről van szó, az élő műsor sem egy könnyű műfaj. Szóval maximális tisztelet a világ legjobb tévéműsora összes résztvevőjének, yo!

photo_camera fotó: MTI/Bruzák Noémi

Viszont egyszer csak ráeszméltem, hogy sehol sem találom, sehol sem látom Gaskó Balázst, és sírva elrohantam az épületből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.