Megtámadták Brüsszelben Paks 2-t

eu
2014 június 12., 14:00
comments 70

A Greenpeace és az Energiaklub szerint az EU nem engedheti meg a paksi atomerőmű bővítését, mert a magyar kormány megsérti vele az európai versenyjogot. Levelet küldtek ezért a bizottságnak, amiben részletesen kifejtik, miért törvénysértő a beruházás terve. Hasonló versenyjogi aggályokat fogalmazott meg évekkel ezelőtt a Wizzair a Malév támogatása ellen. Annak a vizsgálatnak a vége az lett, hogy a Malév csődbe ment.

Mindkét szervezet ellenzi a beruházást, részben környezetvédelmi részben pedig gazdasági okokból. Úgy vélik, hogy az atomerőművek ideje lejárt.

Az Európai Bizottságnak írt levelükben ugyanakkor nem általános kifogásokat sorolnak fel, hanem konkrét dolgokat, amelyekkel szerintük az EU-s jogot sérti a magyar kormány. Öt okot sorolnak fel, amelyek összessége miatt szerintük a paksi bővítés tiltott állami támogatásnak számítana:

  • Állami forrást vonnak be az építkezésbe, hiszen költségvetési pénzből készülne az erőmű az oroszokkal kötött szerződés szerint.
  • A támogatott cég az EU belső piacán működő vállalat. Vagyis az MVM versenyelőnybe kerül, míg a többi energiatermeléssel foglalkozó társaság hátrányba.
  • A támogatás egyetlen ágazat egyetlen szereplőjének szól.
  • Paks 2 piaci alapon nem tudna megépülni. Az ott termelt áram árába állami támogatás épülne.
  • A tagállamok közötti kereskedelmet is befolyásolná a paksi áram.

E szempontok alapján azt várja Greenpeace és az Energiaklub, hogy az Európai Bizottság a tiltott állami támogatást állapítsa meg, és lépjen fel a magyar kormánnyal szemben.

A versenyjogi kifogáson kívül jogi kifogást is emelnek a szervezetek, mert a döntéshozatalból teljesen kizárta a magyar kormány a nyilvánosságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.