Megmutatom, miért kéne érdekelje, hogy mi történik Irakban

külföld
2014 június 13., 11:44
comments 53

Az al-Kaidából szélsőségessége miatt kizárt terrorcsoport, az ISIS pár száz fegyveressel teljes iraki tartományokat hajt az uralma alá és már Bagdad felé közelít. Mindez olyan távolinak tűnik, ráadásul az elmúlt tíz évben is folyton lőttek, nem? Miért volna ez most érdekesebb a számunkra, hogyan hathat az életünkre.

Mutatok két térképet:

photo_camera ABM/JFS K.TIAN/A.BOMMENEL / AFP

Itt azt láthatja hogy melyik iraki tartományokat ellenőrzi részben vagy egészben az ISIS (amit a térképen a másik, angol sajtóban használt rövidítéssel, az ISIL-lel jelölnek).

photo_camera Securing America's Future Energy

Itt pedig az, hogy hol vannak jelentős iraki olajipari létesítmények, és ezek közül melyikeket foglalta el, vagy támadta meg az elmúlt napokban a terrorcsoport.

Az iraki háború után nagyon lassan indult be újra az olajtermelés Irakban, de 2014-re elérte a napi 3,3 millió hordót, ami a világtermelés 4 százaléka. Most, hogy Irak északi és középső részén szinte minden olajmező az iszlámisták kezére került, ez jelentősen visszaeshet. Ha pedig esik a termelés, nőnek az árak, és magának is drágább lesz a benzin és a dízel. (Via Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.