Schiff András mától Sir Schiff András

2014 június 14., szombat 5:09
54

Az egyébként áprilisban született 88 éves II. Erzsébet születésnapját hagyományosan június második szombatján, azaz idén ma ünneplik. A királynő, aki évi kétszer üt lovaggá köztiszteletben álló személyeket (például Mick Jaggert) most 30 embert üt lovaggá a 119 oldalas születésnapi kitüntetési listán látható 1149 személy közül.

A 30 szerencsés közt van a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Schiff András is. A hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért ütik lovaggá a Buckingham-palotában.

Fotó: Steve Bowbrick / Flickr

Schiffet tavaly decemberben, 60. születésnapja alkalmából tüntették ki a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság Aranymedáljával. A művész egyébként nem teszi be a lábát Magyarországra, mert névtelen emberek fenyegették az interneten.

II. Erzsébet királynő a művészeti élet több más világhírességének is lovagi rangot adományozott, köztük Daniel Day-Lewis Oscar-díjas színésznek.

Angelina Jolie pedig dame lesz, de az amerikai színésznő állampolgársága miatt a rang tiszteletbeli változatát kapja. (Nem elsősorban a színészi munkásságát, hanem a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért kifejtett tevékenységét ismeri el.)

Nicholas Winston Soames alsóházi képviselő, Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök unokája is lovag lett. (MTI via Bloomberg)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt