Faszfejnek nevezte Putyint az ukrán külügyminiszter

Moszkva felháborodott azon, hogy az új ukrán külügyminiszter, Andrij Descsicja egy szombati tüntetésen Vlagyimir Putyint faszfejnek nevezte Kijevben.

A kijevi tüntetések rendszeres szlogenje a "Putin khuilo", ami gyakorlatilag faszfejet jelent.

Descsicja szombat este azért jelent meg a kijevi orosz nagykövetség előtt, hogy ott segítsen lecsillapítani a tömeget. Az ukrán tüntetők azután gyűltek a nagykövetség elé, hogy oroszbarát lázadók lelőttek egy csapatszállító repülőgépet Kelet-Ukrajnában, 49 embert megölve ezzel. A tüntetők kövekkel és tojással dobálták meg az épületet, diplomataautókat rongáltak meg és horogkeresztet festettek az épület kapujára.

A külügyminiszter próbálta megnyugtatni az embereket, elmondta nekik, hogy Oroszország felelni fog a tetteiért, de a nagykövetség megrohamozása biztosan nem lehet megoldás. Amikor a tömeg megpróbálta lehurrogni, Descsicja azt mondta

Veletek tüntetek, kész vagyok arra, hogy itt legyek veletek, és azt mondjam, Oroszország, tűnj el Ukrajna területéről. Igen, Putyin egy faszfej. Igen.

Szavai után a körülötte állók el is kezdték skandálni a szokásos rigmust.

Az orosz diplomácia amúgy is felháborodott a nagykövetséget ért támadás miatt, a videó felbukkanása pedig csak tovább bőszítette őket.

Szergej Lavrov külügyminiszter francia kollégájával, Laurent Fabiusszal folytatott telefonbeszélgetésében mondta el, hogy a kijevi hatóságok tétlensége felháborítja őket.  Volt olyan vezető orosz diplomata, aki a külügyminiszter azonnali kirúgását követelte az ukrán elnöktől.

Kijev amerikai nagykövete, Geoff Pyatt viszont arról írt Twitteren, hogy az ukrán miniszternek sikerült lehűtenie egy veszélyes szituációt,

Descsicja nem tért ki külön az esetre, csak arról írt Twitterén, hogy tegnap ugyan sikerült megállítani az erőszakot a nagykövetségnél, de nehéz lesz ezt a jövőben is megtenni, ha az orosz agresszió folytatódik. (Guardian)