Technikai csőd felé száguld Argentína

külföld
2014 június 16., 17:03
comments 1

Rohamosan csökkenni kezdett argentin állampapírok iráni kereslet, miután az amerikai legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, nem tűzi napirendjére Argentínának azokkal a fedezeti alapokkal szembeni fellebbezését, amelyek nem egyeztek bele államadósságának átütemezésébe. Ezért az ország a fizetésképtelenség szélére sodródott.

A legfelsőbb bíróság érintetlenül hagyta egy alsóbb szintű szövetségi bíróság ítéletét, ami elrendelte, hogy Argentínának 1,33 milliárd dollárt kell kifizetnie azoknak a befektetőknek, akik nem voltak hajlandók belemenni a 2005-ben és 2010-ben végrehajtott átütemezésbe az ország 100 milliárd dolláros adósságteher alatt roskadozó pénzügyi rendszerének 2001-2002. évi összeomlása után. Az átstrukturálásba egyébként a hitelezők 93 százaléka beleegyezett.

Buenos Aires korábban megtagadta a törlesztést. Ha Argentína ragaszkodik álláspontjához, akkor az amerikai hatóságok megakadályozhatják, hogy teljes mértékben kifizessék az átszervezett kötvényekkel hitelezőket, bár a dél-amerikai ország elvileg képes és hajlandó is fizetni nekik. A helyzet június 30-án csődhöz vezethet, ekkor válnak esedékessé a New York-ból felügyelt diszkontkötvényekkel kapcsolatos kifizetések.

Elemzések szerint Argentína nem képes egyszerre mindkét kifizetést teljesíteni, és kénytelen lesz újratárgyalni adósságát.

Az argentin országkockázat a J.P. Morgan EMBI+ indexén csaknem 10 bázisponttal nőtt, az argentin részvények pedig csaknem négy százalékponttal estek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.