A műsor, amin addig nevetsz, amíg megérted a világ dolgait

Média
2014 június 17., 14:53
comments 57
  • John Oliver műsora, a Last Week Tonight forradalmat indított a saját műfajában.
  • A világ legunalmasabb, vagy akár legnehezebben megfogható témáit úgy fogja meg, hogy egyszerre neveted végig a műsorait, és érzed magadat okosabbnak a végén.
  • Egyetlen poénját sem építi a homokra, de nem is áll meg a panaszkodásnál.
  • Szétszedte már a FIFA-t, a General Motorst, és az internetszolgáltatókat is, legutóbb pedig olyan interjút készített Stephen Hawkinggel, hogy nem hiszed el.

A net semlegessége. Két szó létezik, ami ennél unalmasabb lehet: "Sting közreműködésével".

Így kezdődött John Oliver brit komikus és műsorvezető műsora az HBO-n, ami nagyjából tényleg a világ legkevésbé érdekesnek hangzó témáját dolgozta fel. Arra legalábbis semmi nem utalt, hogy ez lesz az utóbbi idők egyik legtöbbet megosztott videója, amit már több, mint hárommillióan néztek meg.

Harcba küldött kommentelők

A szolgáltatók rájöttek a nagy igazságra: ha valami gonoszat akarsz csinálni, csomagold be valami unalmas dologba. Az Apple beleírhatná az egész Mein Kampfot az Itunes felhasználói feltétlelei közé, és mindenki az Elfogadom gombra nyomna

- mondja Oliver, aki úgy fogta meg ezt a témát, hogy ennek hatására a feltüzelt, a net semlegességének megtartását követelő kommentelők támadása alatt össze is omlott a Federal Communications Commission (FCC) nevű szervezet oldala.

FIFA, a rajzfilmgonosz

Nehéz ezt elmagyarázni, meg hát nincs is bénább bizonygatni valamiről, hogy

képzeljétek, mennyire vicces.

Akinek van erre tíz perce, és valamennyi angoltudása, nézze meg a fenti videót. Én nem tudom elképzelni, hogy ezt a témát ennél szellemesebben fel lehet dolgozni.

Ez az adás két hete volt. John Oliver azóta a vébére készülve nekiment a FIFA-nak, és ebből is fergetes dolog sült ki:

Ezen a héten pedig Stephen Hawkinggel készített egy olyan interjút, amit tényleg csak leesett állal lehet nézni. Úgy töri meg a világ talán legokosabb embere körüli tabukat, hogy közben mélyen emberi, és tiszteletteljes marad. Tényleg médiatörténeti.

Ez csak néhány példa John Oliver munkásságából, bár kétségtelenül a csúcspéldák közül valóak. Foglalkozott műsorában például az indiai választásokkal, készített interjút az NSA igazgatójával, volt szó a Google-találatok törléséről, az Eurovízióról, és az európai szélsőjobb előretöréséről is (ebben a Jobbik is szerepelt).  Darabokra szaggatta a General Motorst, és nagyszerű adást készített globális felmelegedés-témában.

A végén okosabbnak érzed magad

Ezeket a műsorokat a néző nemcsak végigneveti, de a végére meg is ért olyan dolgokat, amikkel egyébként nagy valószínűséggel nem is foglalkozna. Sőt, Oliver páratlan előadásmódjával eléri azt is, ami csak a legjobb ismeretterjesztő műsoroknak sikerül: a végén a néző okosabbnak érzi magát. De még amikor a földbe döngöl valakit, vagy valamit, az sem rossz hangulatú acsarkodásnak tűnik, hanem lenyűgözően természetesnek, pozitívnak és humorosnak. Még a legsúlyosabb témákban is.

A Last Week Tonight című, vasárnap esténként adásba kerülő műsor hat hete megy az amerikai HBO-n. Ennyi idő kellett, hogy Oliver forradalmat indítson el a politikai szatíra műfajában, írja róla a Guardian.

Nem kell finomkodni

A 37 éves Oliver hosszú utat tett meg, mire eljutott idáig. Cambridge-ben tanult, Angliában dolgozott például Armando Iannucci és Ricky Gervais mellett, aztán utóbbi ajánlásával 2006-ban Jon Stewart mellé, a Daily Show-hoz került. Hét évet dolgozott ott elsősorban íróként, illetve szereplőként is, míg az HBO meg nem látta benne a lehetőséget, és adott neki egy önálló műsort. Az HBO a legszabadabb ebből a szempontból, és itt nagyjából tényleg minden kötöttség nélkül mehet neki akár a legnagyobb cégeknek is, és nem kell finomkodnia semmivel.

A Last Week Tonightban nem is nagyon teszi.

Az elmúlt hetek műsoraival lassan ellenkulturális ikonná nőtte ki magát, aki egyrészt tényleg nem fél akár a legkényesebb témákhoz is hozzányúlni, másrészt jellemzően nem áll meg a panaszkodásnál, hanem kifejezetten mozgósít is a neki fontos témákban. Arra például kifejezetten ő szólította fel a kommentelőket, hogy írják meg minél többen a véleményüket az FCC-nek. Ebből lett a leállás. A Hollywood Reporternek azt mondta, ez a fajta aktivizmus a Thatcher-korszakban eltöltött fiatalságának köszönhető.

Ha nem áll meg a vicc, nem kerül be

Műsorain persze egy egész csapat dolgozik, és egy-egy vicc mögött gyakran olyan megalapozott fact-checking áll, mint a legkomolyabb szerkesztőségekben.

Egy viccet nem lehet a homokra építeni

- mondta a Mother Jones magazinnak. “Van, hogy nagyon lelkes leszek egy tréfától, de ha a csapatom azt mondja, nem, ez így nem áll meg, akkor nem tehetem be a műsorba.”

Ettől függetlenül se újságírónak, se aktivistának nem tartja magát. Inkább egyszerű komikusnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.