Öt dolog, amire emlékezni fogunk a vébé keddi napja után

futball
2014 június 18., 09:17
comments 21
  • Az ember, akinek több jó pillanata volt egy fél félidő alatt, mint egy egész szezonban.
  • A vébé eddigi legnagyobb kapusteljesítménye.
  • A brazil vicc.
  • A jó 0-0.
  • És az első forduló legjobbjai.
  • Ez történet kedden.

1. Fellaini többet focizott 25 perc alatt, mint egy egész szezoban Manchesterben

A dolog úgy kezdődött, hogy a hipszterkedvenc fekete lónak tartott Belgium szenvedett, és hátrányba is került a 28 éve vébén még csak gólt sem szerző Algériával szemben. (De tényleg, mitől hipszterkedvenc, pláne mitől fekete ló? Ha van csapat, ami aztán tényleg nem obskurus játékosokkal, hanem topklubok meghatározó figuráival van tele, akkor az pont Belgium.) Úgy tűnt, a nagyra fújt lufi az első szembejövő tüskétől kidurran. Aztán jöttek a cserék. A 65. percben beállt Fellaini. Aki látta őt idén játszani a Manchester Unitedben, valószínűleg gúnyosan mosolygott magában:

na, ő aztán nagy segítség lesz.

Mikrofon Marouane a Moyes-korszak bukásának egyik jellegzetes szimbóluma. Ha Moyes elűzött diktátor lenne, Fellaini volna a feleslegesen felépített, méregdrága stadion a pusztában. Egyetlen tavaly nyári igazolásként gyakorlatilag semmit nem tett le egy év alatt az asztalra a klubnál.

photo_camera MARTIN BUREAU / AFP

Erre itt mi történik? Beáll, és lendületbe hozza a csapatot. Gyönyörű fejesgólt is szerzett, de nem csak ezért emeljük ki, végig veszélyeses játszott. Tényleg nem túlzás, hogy 25 perc alatt több emlékezetes pillanata volt, mint egy év alatt Manchesterben.

2. Ochoa, OCHOA, OCHOAAAAAAA!!!

Az ember, akinek a nevét mostantól csak latin kommentátor-stílusban lehet ordítani. Mexikó kapusának parádéját tegnap már külön is méltattuk, de persze, hogy ma sem maradhat ki.

Nem sok minden hiányzott eddig a vébéről, de tegnap estig egy igazán nagy kapusteljestmény például igen. Az Ajaccio szabadon igazolható kapusa aztán változtatott ezen. (A Dél-Korea-Oroszorszég meccsen pedig megvolt az eddigi legnagyobb kapushiba is.)

3. Ez a brazil válogatott kinek áll érdekében?

Én tényleg benne vagyok minden jó mókában, tréfában, és diliben, és tőlem aztán bármiből lehet viccet csinálni,

de Fredet brazil csatárnak nevezni már tényleg ízléstelen.

photo_camera ORLANDO KISSNER / AFP

Azon még csak túljut az ember, hogy a brazil válogatottnak a védelem az egyetlen épkézláb csapatrésze, bár már ez is megszokhatatlanul bizarr. Azt még csak feldolgozzuk valahogy, hogy ebből a brazil közppályából például egy Kleberson magasan kiemelkedne. De amit Fred művel tegnap, az már arra késztet minden jóérzésű ember, hogy megálljon egy pillanatra (via NST):

fred

Ennek egyetlen értelmes magyarázata lehet. A vébé ellen tüntetők már évekkel ezelőtt belátták, hogy utcai tiltakozásokkal nem érnek el semmit. Ezért cselt eszeltek ki. Beépítenek egy embert a válogatottba, aki belülről rohasztja el a rendszert. Aki a pályáról éri el azt, amit a pályán kívül ezer Molotov-koktéllal sem lehetne: hogy a brazilok maradék focibolond része is elforduljon ettől az egésztől. Hogy ezt látva szélesebb tömegek rohanjanak neki kapával-kaszával lebontani a stadionoknak.

Ha tényleg így volt, akkor minden a terv szerint halad!

4. A jó értelemben vett 0-0

És a legszebb az, hogy mindemellett azért a Brazília-Mexikó egy jó, pörgős, izgalmas, szórakoztató, emlékezetes meccs volt, amit csak egy kicsit rontott el a gyomorgörcs közben attól, hogy mikor kapnak kamutizenegyest a brazilok. Annál felemelőbb volt a végén az érzés, hogy szerencsére van a pofátlanságnak határa, és ezt a meccset azért mégsem akarták megnyeretni a házigazdákkal.

Kamerun ellen persze úgyis továbbjutnak, az első komoly ellenféllel szemben viszont már könnyen baj lehet. Már ha nem jön egy újabb japán bíró.

5. Az első forduló válogatottja

Vége az első fordulónak, a játék kedvéért jöjjön egy fordulóválogatott. Valami ilyesmi lehet:

Navas  - Blind, Hummels, Darmian - Cuadrado, Fellaini, Pirlo, Robben - Van Persie, Müller, Campbell

(És hol van Ochoa? Nyugi, az már a második forduló meccse volt! És hol van Candreva? Igen, ő megérdemelné, és ha így folytatja, a vébécsapatba be is fog férni.)

+ Érdekes adat: A keddi meccsek öt góljából négyet cserejátékosok szereztek. Az egyetlen kivétel Algéria tizenegyese volt.

A keddi meccsek összefoglalói a FIFA oldalán:

Belgium - Algéria 2-1
Brazília - Mexikó 0-0
Dél-Korea - Oroszország 1-1

A sorozat korábbi részei itt olvashatóak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.