Belebukhat Donald Tusk kormánya a lehallgatási botrányba

Tbg
külföld
2014 június 19., 15:41
comments 24

Múlt hét óta forrong a lengyelországi belpolitika: a Wprost nevű lap több oldalnyi, illegálisan készült lehallgatási jegyzőkönyvet tett közzé.

A hangulat szerdán érte el a tetőfokot, ekkor ugyanis a lengyel titkosszolgálat, az ABW emberei elmentek a Wprost szerkesztőségébe, hogy megszerezzenek egy laptopot, ám ezt kb. az egész lengyel média rögzítette. Azt is, amikor Sylwester Latkowski főszerkesztő kezéből próbálják kicsavarni a gépet az ABW emberei.

Az ABW a lehallgatások leiratait próbálta megszerezni, de ehhez semmiféle bírói döntése, határozata nem volt, a puszta erőszakot igyekeztek alkalmazni.

Ezután a jobb- és baloldali szerkesztőségek egyszerre álltak ki a mérsékeltnek, centristának ismert Wprost mellett.

photo_camera Pillanatkép a küzdelemből.

A nyilvánosságra került jegyzőkönyvekben nem akárkik szerepelnek, a lengyel kormány több prominens tagjának beszélgetését rögzítették valakik 2013. július és 2014. február között.

Az igazán kínos - egyébként trágárságokkal tarkított - párbeszéd a lengyel belügyminiszter és a volt kormányfő, most éppen jegybankelnök között zajlott.

wprostBartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter arról győzködte Marek Belkát, a Lengyel Nemzeti Bank elnökét, hogy a gazdaságot pénznyomással pörgesse fel. A jegybankelnök cserébe azt kérte, hogy a kormány váljon meg a pénzügyminisztertől, Jacek Rostowskitól, aki le is zsidózott. Rostowskit valóban leváltották négy hónappal később. 

A másik beszélgetésen az azóta leváltott Slawomir Nowak közlekedési miniszter Andrzej Parafinowicznál, az állami pénzügyi felügyeletért felelős pénzügyminiszter-helyettesnél a felesége elleni adóvizsgálat beszüntetését szerette volna elérni.

Donald Tusk, a jobbközép koalíciós kormány miniszterelnöke szerint  "ez az első kísérlet 1989 óta, hogy illegális módszerekkel megbuktassák a kormányt."

Amiben igaza is lehet, hiszen szerdán már a kisebbik koalíciós partner, a parasztpárt vezetője, a miniszterelnök-helyettes jelezte, hogy egyrészt a belügyminiszternek mennie kell, másrészt beszélni kellene az előrehozott választásokról. Eredetileg 2015-ben lett volna esedékes a választás.

Tusk csütörtökön arról beszélt, abban az esetben képzelhető el előrehozott választás, ha a bizalmi válság a kormánnyal szemben tovább mélyül. Hasonló módon nyilatkozott az államfő, Bronislaw Komorowski.

photo_camera Tusk a Wprost által szervezett elnökjelölti vitán 2005-ben. Ekkor még jóban voltak, itt éppen a Jog és Igazságosság párt jelöltje, Lech Kaczynski hiányzik. A vitát azért mondta le, mert a Wprost szerinte sokat támadta őt. (WOJTEK RADWANSKI/AFP)

Tusk ugyanis eddig a helyén hagyta Sienkiewicz belügyminisztert, akinek nemcsak az elhangzottakért nem kellett eddig felelnie, de alaposan felsült a titkosszolgálat is: fogalmuk sem volt a lehallgatásról, ami pedig szerdán a Wprost szerkesztőségében történt, az védhetetlen.

A botrány már ki is kezdte Tusk pártjának, a Polgári Platformnak a népszerűségét, 28-ról 25 százalékosra esett támogatottságuk, az erősen jobboldali ellenzék, a keresztény-konzervatív Jog és Igazságosság pártja pedig 34%-kal vezeti a népszerűségi listát. (MTI/BBC/Cink)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.