Az RTL Klub visszautasítja a Fidesz vádjait, és jogi lépéseket fontolgatnak

Közleményben reagált az RTL Magyarország arra, hogy csütörtökön a Fidesz képviselőcsoportja a kormány közbelépését kérte, mert állításuk szerint az RTL Klub tulajdonosai két éve nem fizetnek társasági adót.

A csatorna válaszában azt írják, hogy visszautasítanak minden olyan híresztelést, ami azt sugallja a közvélemény számára, hogy társaságuk eddig nem, vagy nem megfelelő mértékben vette ki a részét a közteherviselésből.

Mint írják, csak tavaly közel 9 milliárd forintot fizettek be az államkasszába különböző adók, járulékok, műsorszolgáltatási díj és más jogcímeken. Azt soha nem állították, ezt az összeget társasági adó címén fizették volna be, de társasági adót is pont olyan mértékben fizettek, amilyen mértékben azt a hatályos törvények előírják.

Kitérnek arra is, hogy határozottan visszautasítanak

"minden olyan vádaskodást, amely az RTL munkatársainak a demokráciába, a sajtószabadságba vetett hitét, szakmai és etikai hitelét vagy munkatársaink hazafiasságát kérdőjelezi meg"

Mint írják, "az RTL Magyarország továbbra is kiáll a nézői mellett, mert meggyőződésük, hogy a kormány a választóitól nem arra kapta a felhatalmazást, hogy elvegye tőlük a Barátok köztöt, az X-Faktort, a Házon kívült, a Híradót vagy az RTL Klub más, több millió embernek szórakozást nyújtó műsorait vagy korlátozza a sajtószabadságot."

A médiaadó valódi célja szerintük pedig z RTL ellehetetlenítése, a sajtószabadság durva korlátozása. Idén várhatóan valóban az eddig vártnál kisebb, 600 millió forintos adóteher hárul a csatornára, de 2015-től viszont már  körülbelül 15 százalékos reklámpiaci részesedése mellett a teljes adóteher több mint 50 százaléka terhelné az RTL-t.

Társaságuk mindezért megvizsgálja a híresztelésekkel szembeni jogorvoslati lehetőségeket, és jogi lépéseket fontolgat. (MTI)