Pósán szerint nem volt jól kidolgozva a saját módosítója, ami rektort csinálhatott volna Mocsai Lajosból

Már az is meglepő volt, hogy Pósán Lajos fideszes képviselő olyan módosító indítványokat nyújtott be, amik lehetővé tették volna, hogy valaki doktori cím nélkül is egyetemi tanár lehessen. Feltételezhető, hogy ezzel az önállosuló Testnevelési Egyetem rektorának kiszemelt Mocsai Lajos (kézilabdaedző) számára könnyítették volna a szabályokat. Pósán semmiféle indoklást nem adott be a módosítókhoz. Az új szabályok szerint egyetemi tanár lehet, aki olimpiai, Paralimpián vagy Siketolimpián dobogós lett (ez még nem passzol Mocsaira), vagy kiváltható a dokotri fokozat Kossuth-díjjal, valamint kormányrendelet vagy miniszteri rendelet alapján adományozott díjjal. Na, ilyenje már van Mocsainak.

Az még meglepőbb, hogy a módosítókat Pósán pár órával később visszavonta. Kerestük a képviselőt, aki éppen valahonnan tartott valahova, ezért röviden csak annyit mondott: a módosítók között volt, ami nem volt jól kidolgozva, megint másik pedig túlterjeszkedett a házszabályon. Újra benyújtani nem tudja őket, mert kicsúszott a határidőből, a héten van utoljára parlament. Mást ne tudtunk kérdezni tőle.

Radák Zsolt a TF dékánja a Digi Sport reggeli műsorában azt mondta, hogy neki nem tetszik, hogy az új intézmény felmentést kap a tudományos kritériumok alól, és a rektorának Európában egyedüliként nem kell egyetemi tanárnak lennie. Ezért ő nem is pályázik majd rektornak. Azt is mondta, hogy ha Mocsai Lajost akarja a vezetés, tegyék inkább előtte egyetemi tanárrá.

Ez most nem jött össze. Az önálló TF szeptembertől állna fel, addig elvileg nem is lesz már parlamenti ülés. Hacsak nem hívnak össze rendkívüli ülést, de a TF ügye ennyire talán nem fontos.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.