A Nemzeti Emlékezet Bizottságának nem feladata megnevezni a kommunista ügynököket

politika
2014 június 25., 13:18
comments 60

Közleményt adott ki a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, miután a fideszes képviselőkkel ellentétben már a békemenetesek is felszólaltak az ellen, hogy egy III/II-es tisztet választott államtitkárának Orbán Viktor és Pintér Sándor. Ebben azt írják:

„A Nemzeti Emlékezet Bizottságának feladata a teljes pártállami működés rendszerszerű kutatása. Az állambiztonsági múlt feltárása ezen tevékenység fontos, de nem kizárólagos része.”

(Egy kis magyarázat: a Nemzeti Emlékezet Bizottsága februárban állt fel, miután a kormány évek óta szabotálta az ügynökakták nyilvánosságra hozását, amit az LMP újra és újra el akart érni a parlamentben. Történészek szerint a bizottságra semmi szükség sem volt, egy törvénymódosítás elég lett volna.)

Így folytatódik a közlemény:

„A Nemzeti Emlékezet Bizottsága törvényi felhatalmazás alapján, tudományos szakmai elvek szerint végzi a munkáját, amelynek során napi politikai szempontokat, elvárásokat nem érvényesíthet. Olyan célzott lista összeállítása, amely az 1990 utáni politikai tevékenységük alapján válogatna az egykori állambiztonság tisztek névsorából, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának nem feladata. A vonatkozó törvény szerint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága az 1944. december 21. és az 1990. május 2. közötti időszakot vizsgálja.”

Aztán kiderül, hogy:

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága szerint egy ügynöklista nem segítené a múlt megismerését.

Szó szerint így hangzik:

„A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a nem minősített iratok teljes kutathatósága mellett áll. Azonban bármilyen lista, adatsor önmagában történő közzététele – a kommunista diktatúra működési mechanizmusainak bemutatása és a hatalombirtokosok, haszonélvezők megnevezése, tevékenységük bemutatása nélkül - nem segíti a múlt megismerését.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.