Az amerikai képviselőház elnöke beperli Obamát

külföld
2014 június 25., 18:12
comments 9

John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke szerdán bejelentette, hogy a rendeleti kormányzás miatt be fogja perelni Barack Obamát, mert az elnök dolga az alkotmány értelmében az, hogy hűségesen végrehajtsa törvényeket, Obama pedig szerinte nem ezt teszi. A politikus cáfolta, hogy a félidős kongresszusi választás évében a republikánus szavazóbázis aktivizálásáért döntött a lépés mellett.

A házelnök azt állítja, a kongresszus jogköreinek védelmében akarja beperelni Obamát, aki szerinte az elmúlt öt évben a törvényhozói hatalom aláásására törekedett. A republikánusok szerint az elnök az alkotmány által rá ruházott jogok megsértésével a törvényhozási eljárás megkerülésére törekszik.

Obama viszont azt állítja, hogy a második kormányzati ciklusában gyakorivá vált rendelet-kibocsátással annak a tehetetlenségnek akarja elejét venni, ami a kongresszus megosztottságából és kompromisszumra való képtelenségéből fakad.

A republikánus többségű képviselőház eddig két olyan törvényjavaslatot is megszavazott, ami korlátozná az elnök rendelethozatali jogát, de ezek elhaltak a demokraták által ellenőrzött szenátusban.

Obama több témakörben is adott ki rendeleteket. Legutóbb arra utasította a munkaügyi minisztériumot, hogy az azonos nemű párokra is terjessze ki a családi szabadság lehetőségét. Korábban például a szövetségi alkalmazottak minimálbérének emelését, a környezetvédelmi előírások szigorítását és az USA-ba törvénytelenül bevándorolt gyerekek kitoloncolásának leállítását kezdeményezte.

Mivel a kongresszus a jövő héten nem ülésezik, a keresetet feltehetően a július 4-i nemzeti ünnep után fogják majd benyújtani. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.