Az elsüllyedés előtt álló szigetország kormánya több ezer kilométerre vásárolt földet a meneküléshez

katasztrófa
2014 július 02., 07:46
comments 11

Komoly földvásárlás történt a héten: a Church of England, azaz az anglikán egyházak anyaegyháza Vanau Levu-n, a Fidzsi-szigetek egyik szigetén adott el egy nagyobb erdős területet 8,8 millió dollárért Kiribati kormányának. Kiribati az Egyenlítő mentén fekvő korallköztársaság, 33 szigetből és egy sötét jövőképből áll.

A tervek szerint Kiribati a húsz négyzetkilométeres területen egyelőre mezőgazdasági munkákat fog végeztetni, a terményeket pedig majd hazaküldik. De ennél fontosabb, hogy most szereztek egy területet, ahova költözhetnek majd, amikor elpusztul az otthonuk.

photo_camera (Wikipedia)

Az ország elnöke, Anote Tong bízik abban, hogy nem kell majd mindenkit ide elszállásolniuk. Kiribatinak kicsit több, mint százezer lakosa van. És az emelkedő tengerszint miatt a szigetekből álló köztársaság a következő évtizedekben eltűnhet a víz alatt. Hogy mikor, arról megoszlanak a becslések. Az biztos, hogy évi 1,2 centiméterrel nő a tengerszint a szigetek körül, ez négyszer gyorsabb, mint a globális átlag. Vannak olyan szakértői becslések, melyek szerint a szigetvilág 2100-ra teljesen eltűnhet, de az még valószínűbb, hogy 20-30 éven belül lesz már, akinek költöznie kell.

Az emelkedő vízszint már most is sok gondot okoz. A kiöntő óceán sorra pusztítja el a terméseket és az otthonokat, a sós víz pedig tönkreteszi a vízkészleteket. Az óceán vízpartközeli felmelegedése pedig eltereli a halakat, ezért a fő élelmézési forrásnak számító halászat is nehezebbé vált. Ezért van, hogy a most megvásárolt földterületen az első, legfontosabb tennivaló az élelmiszer-termelés biztosítása lesz.

Kiribati lakói voltak azok is, akik a világon először a klímaváltozás következményei miatt kértek menedékkérelmet, Új-Zélandon. Ezeket a kérelmeket eddig sorra elutasították, ezért is látott neki a kormány külföldi földterületek vásárlásába.

A klímaügyek miatt menekültekké válók politikai elismerése sokat változhat majd a közeljövőben, ugyanis hamar annyira sokan lesznek majd, hogy nem lehet majd őket figyelmen kívül hagyni. Becslések szerint a klímaváltozás miatt otthonukat elhagyni kényszerülők száma 2050-re elérheti a 700 milliót. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.