Az elsüllyedés előtt álló szigetország kormánya több ezer kilométerre vásárolt földet a meneküléshez

Komoly földvásárlás történt a héten: a Church of England, azaz az anglikán egyházak anyaegyháza Vanau Levu-n, a Fidzsi-szigetek egyik szigetén adott el egy nagyobb erdős területet 8,8 millió dollárért Kiribati kormányának. Kiribati az Egyenlítő mentén fekvő korallköztársaság, 33 szigetből és egy sötét jövőképből áll.

A tervek szerint Kiribati a húsz négyzetkilométeres területen egyelőre mezőgazdasági munkákat fog végeztetni, a terményeket pedig majd hazaküldik. De ennél fontosabb, hogy most szereztek egy területet, ahova költözhetnek majd, amikor elpusztul az otthonuk.

(Wikipedia)

Az ország elnöke, Anote Tong bízik abban, hogy nem kell majd mindenkit ide elszállásolniuk. Kiribatinak kicsit több, mint százezer lakosa van. És az emelkedő tengerszint miatt a szigetekből álló köztársaság a következő évtizedekben eltűnhet a víz alatt. Hogy mikor, arról megoszlanak a becslések. Az biztos, hogy évi 1,2 centiméterrel nő a tengerszint a szigetek körül, ez négyszer gyorsabb, mint a globális átlag. Vannak olyan szakértői becslések, melyek szerint a szigetvilág 2100-ra teljesen eltűnhet, de az még valószínűbb, hogy 20-30 éven belül lesz már, akinek költöznie kell.

Az emelkedő vízszint már most is sok gondot okoz. A kiöntő óceán sorra pusztítja el a terméseket és az otthonokat, a sós víz pedig tönkreteszi a vízkészleteket. Az óceán vízpartközeli felmelegedése pedig eltereli a halakat, ezért a fő élelmézési forrásnak számító halászat is nehezebbé vált. Ezért van, hogy a most megvásárolt földterületen az első, legfontosabb tennivaló az élelmiszer-termelés biztosítása lesz.

Kiribati lakói voltak azok is, akik a világon először a klímaváltozás következményei miatt kértek menedékkérelmet, Új-Zélandon. Ezeket a kérelmeket eddig sorra elutasították, ezért is látott neki a kormány külföldi földterületek vásárlásába.

A klímaügyek miatt menekültekké válók politikai elismerése sokat változhat majd a közeljövőben, ugyanis hamar annyira sokan lesznek majd, hogy nem lehet majd őket figyelmen kívül hagyni. Becslések szerint a klímaváltozás miatt otthonukat elhagyni kényszerülők száma 2050-re elérheti a 700 milliót. (Quartz)