Először mutatkozott a nyilvánosság előtt az ISIS vezetője

külföld
2014 július 5., 19:31
comments 85

Először látható videófelvételen az ISIS nevű terrorszeervezet vezetője, pontosabban kalifája, Abu Bakr al-Baghdadi.

Az iraki és szíriai területek meghódító fegyveres szervezet vezetőjét most először látni élőben, a moszuli mecsetben beszélt hívei előtt Észak-Irakban pénteken.

A BBC által hivatkozott szakértők szerint al-Baghdadi azért jelent meg a világ nyilvánossága előtt, mert iraki katonai források szombaton elkezdték terjeszteni, hogy egy légitámadásban életét vesztette. (Hasonlóan taktikázott videós megjelenéseivel annak idején Oszama bin-Laden, az al-Kaida atyja. Általában akkor jelent meg a világ előtt, ha lábra kaptak olyan hírek, miszerint sikerült meggyilkolni őt.)

Al-Baghdadit múlt vasárnap választották meg „minden muszlim” legfőbb világi és vallási vezetőjévé, kalifává, az ISIS által kikiáltott kalifátus vezetőjévé. A férfi erről azt mondta, teher számára ez a pozíció, nem vágyott rá, de el kell végeznie feladatát.

„Én vagyok a vezetőtök, és lehet, hogy nem én vagyok a legjobb számotokra, szóval, ha azt látjátok, igazam van, támogassatok, ha tévedek, adjatok tanácsot.”

Az ISIS a szíriai polgárháború káoszából emelkedett ki, és az amerikaiak kivonulása óta drámaian legyengült iraki állam tehetetlensége miatt nagy területeket ellenőrzése alá Szíriában és Irakban. A még iszlamista körökben is túl szélőségesnek tartott szervezetnek ugyan csak néhány ezer fegyverese van, de Szíriában az egymással is harcoló felkelők megosztottsága, Irakban pedig a korrupt és borzasztóan gyenge hadsereg, na meg természetesen a felkezeti feszültségek teremtettek számukra nagyon kedvező lehetőséget.

Az ISIS növekvő népszerűsége és ereje lassan fölébreszti a térség egymással egyébként ellenséges viszonyban lévő országait, akár új, korábban képtelennek tűnő szövetségek is kialakulhatnak az ISIS ellen. Erről itt írtunk.

A BBC arról számolt be még, hogy szombaton két magas rangú katonai vezetőt is menesztett az iraki védelmi miniszter, miután az ISIS nyomása alatt összeomlott az észak-iraki hadsereg. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt