A világ első erotikus graffitije homoszexuális aktusról szól

Történelem
2014 július 07., 07:45
comments 38

Homoszexuális szerelmi viszonyról szól a világ legrégibb graffitije. Az időszámítás előtti 6. században falba vésett szöveg szerint

Νικασίτιμος οἶφε Τιμίονα

vagyis "Nikasztimosz itt hágta meg Timionát", de a görög eredetiben a "hágta" nem szimpla múltidőben, hanem folyamatos múltban van, vagyis Andreasz Vlahopulosz őstörténész szerint "egyértelműen azt mondja, hogy a két férfi hosszú időn át szeretkezett". Ami alátámasztja azt a közismert tényt, hogy az ókori Görögországban az azonos neműek közötti vágy nem számított tabunak.

De azt is mutatja, hogy az időszámítás előtti 6. században, tehát az athéni Akropolisz építése előtt már a görögök széles rétegei tudtak írni, nem csak az uralkodó elit - a szigeten katonák állomásozhattak.

A legősibb szexgraffitit Asztipalaia szigetén találták a dolomitba vésve. A szigeten mások hatalmas péniszeket karcoltak a sziklákba. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.