Hoppál Péter és a Fidesz pert vesztett a Helsinki Bizottsággal szemben

2014 július 7., hétfő 13:41
76

A Fidesz és Hoppál Péter akkori szóvivő megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jóhírnévhez való jogát, amikor Hoppál egy sajtótájékoztatón többek között azt állította, hogy a Helsinki Bizottság egyike az amerikai pénzen kitartott „álcivil” szervezeteknek, amik megrendelésre járatják le az országot és a kormányt – ezt döntötte ma a Fővárosi Törvényszék (nem jogerősen).

Hoppál Péter kultúráért felelõs államtitkár áll irodájának ajtajában, miután interjút adott az MTI munkatársának június 19-én. (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A civil szervezet bocsánatkérésre szólította fel a politikust, aki ezt nem tette meg, így a Helsinki Bizottság a bíróságtól kérte, hogy mondja ki: a párt és a szóvivő megsértette a szervezet jóhírnévhez való jogát, amikor hamis tényeket állított róla.

„Érdemi védekezés hiányában a bíró szinte teljes mértékben helyt adott a keresetnek, megállapította, hogy a sérelmezett kijelentések jogsértők, mivel olyan tényállításokat tettek az alperesek, amelyek alkalmasak a negatív társadalmi értékítélet kialakítására. Arra kötelezte az alpereseket, hogy a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban fejezzék ki a sajnálkozásukat, a Fideszt pedig még arra is, hogy ugyanezt a fidesz.hu-n is tegye meg”

írja a Helsinki Bizottság.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt