Ukrajna az oroszoktól követeli vissza a harci delfinjeit

ÁLLAT
2014 július 08., 06:25
comments 26

A Krím félsziget márciusi elfoglalása közben az orosz hadsereg egyszerűen ellopta az ukránok harcidelfin-alakulatát. Összesen tíz darab delfinről van szó, annyit lehet tudni róluk, hogy ki lettek képezve hajók védelmére, és állítólag arra is, hogy fejükre erősített késeket és pisztolyokat használjanak. A szevasztopoli ócenáriumban éltek, innen emelték el őket az oroszok.

Ukrajna hivatalos kérelmet nyújtott be, hogy visszakapja az állatokat, mivel szemben az emberi katonákkal, a delfineknek nem volt meg a lehetőségük, hogy aközött válasszanak, hogy átállnak az oroszokhoz vagy pedig Ukrajna szárazföldi területeire költöznek át.

photo_camera Egy amerikai harcászati delfin (BRIEN AHO / US NAVY / AFP)

A jelek szerint viszont az oroszoknak eszük ágába sincs visszaadni a delfineket. Inkább komoly terveik vannak velük. Egy orosz forrás korábban a RIA Novosti nevű lapnak azt mondta, hogy a kormány nagyon komolyan számol az új delfinkommandóval, és a mérnökeik olyan új technológiákon dolgoznak, amivel még hatékonyabban lehetne felhasználni a delfinek képességeit. Például, hogy a delfinek szonárészleléseit hogyan lehetne monitoron is megjeleníteni, ezzel kémkedve a víz alatt. Sőt, még be is szóltak az ukránoknak, mondván hogy a delfinek képzettségén látszik, mennyire nem volt pénze az ukrán haditengerészetnek erre a programra.

Jelenleg csak az Egyesült Államoknak és Oroszországnak van delfinalakulata. Korábban Iránnak is volt két harci delfinje, de azokról az állatokról régóta nem hallani semmit. (WIRE, címlapkép: US Navy, Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.