Lelőttek egy maláj Boeing 777-est Ukrajnában

2014 július 17., csütörtök 13:29
287

A legfrissebb fejlemények itt olvashatók

60 kilométerre az orosz határtól, Donyeck körzetében zuhant le – írja a Reuters az ITAR-TASSZ-ra hivatkozva. Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba, a fedélzetén 295 emberrel.

A Reuters azt írja, az ukrán védelmi minisztérium tanácsadója szerint:

a szeparatisták egy Buk föld-levegő rakétája szedte le.

A gép ott zuhant le, ahol az ukrán hadsereg az orosz párti szeparatistákkal harcolnak. Az Interfaxnak egy ukrán biztonsági forrás azt mondta, 10 ezer méter magasból zuhant le a gép.

Kijev is megerősítette, hogy meghalt a 280 utas és a 15 fős személyzet.

A maláj légitársaság Twitter-üzenetben közölte, hogy minden kapcsolatot elvesztett a géppel, amikor az az ukrajnai légtérben repült.

A hágai magyar nagykövetség az MTI-nek azt mondta: a holland külügyminisztériumnak nincs információja arról, hogy a gépen magyar utas tartózkodott volna.

Mintha 1983 lenne

Ha valóban lelőtték, az hasonló lehet a Korean Air Lines 007-es járatának tragédiájához. A Boeing 747-es repülőgépét 1983. szeptember 1-jén hajnalban lőtte le a szovjet hadsereg elfogóvadász repülőgépe. A gépen 269 ember utazott, köztük egy amerikai kongresszusi képviselő. A gép New Yorkból, a John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtérről tartott Szöulba, de a tervezett útvonaltól valószínűleg rendszerhiba miatt eltért nyugatra. A Szahalin-sziget déli része felett fogták el a szovjet vadászgépek, majd az egyik két R–98-as rakétával lelőtte. Az eset a szovjet-amerikai kapcsolatok elhidegüléséhez vezetett.

Amerikai oldalon is volt hasonló

Az Iran Air 655-ös járata Bandar Abbasból Dubajba indult 1988. július 3-án, de a USS Vincennes hadihajó tévesen iráni F–14-es harci repülőgépnek érzékelte, és a Perzsa-öböl felett légvédelmi rakétáival lelőtte.

Március elején szintén lezuhant egy malajziai gép, azt az esetet máig rejtélyek övezik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt