5 jel, ami arra utal, hogy a felkelők lőtték le a maláj gépet

2014 július 18., péntek 7:59
255

Mark Galeotti biztonságpolitikai kutató, és a Moszkva árnyaiban című blog szerzője, az orosz alvilág és fegyveres erők szaktekintélye pontokba szedte a jeleket, amelyek szerinte bizonyítják, hogy a donyecki felkelők az orosz BUK légvédelmi rendszert használva lőtték le a maláj gépet.

Kutatás a roncs körül. Fotó: AFP/DOMINIQUE FAGET

1. A felkelők parancsnoka közösségi oldalakon a maláj gép lelövésének idején azzal dicsekedett, hogy a környéken lelőttek egy gépet. Aztán gyorsan törölte a bejegyzéseit, de a nyoma megmaradt.

2. A felkelők korábban is lőttek le ukrán katonai gépeket.

3. Az MH17 nagyon magasan repült, ehhez komolyabb fegyver kellett. Ilyen eszközből csak egy féle, és egy darab volt a felkelők kezében a nyilvános információk szerint: korábban maguk dicsekedtek azzal, hogy van egy Buk-M1 légvédelmi rendszerük. A dicsekvő posztot azóta szintén törölték.

4. Ez az eszköz radarral működik, vagyis a kezelőjének nem kell látnia a saját szemével a célpontot. Ha a felkelőknek más radarjuk nem volt, csak a Buk saját rendszere, akkor nem állt módjukban ellenőrizni, hogy milyen gépre lőnek. Azt hihették, hogy az ukrán hadsereg gépére lőnek.

5. Az eddig megjelent helyszíni fotók alapján egyértelmű, hogy a levegőben összeütközött valamivel a gép, kizárt, hogy műszaki hiba okozta volna a katasztrófát. A közelben vadászgépet senki sem vett észre, vagyis rakétával lőhették le a gépet. Rakétából pedig csak a felkelők Buk rendszere tűnt fel korábban a környéken.

Galeotti szerint a tragédia egyben a felkelők halálos ítéletét jelenti. Szerinte ezután nem tudják tovább az oroszok fegyverekkel ellátni őket, annyira kínos lesz a támogatásuk. Ráadásul a nyugatiak valószínűleg most már készek lesznek felfegyverezni és kiképezni az ukrán hadsereget. Galeotti szerint nagy fordulat ez a kelet-ukrajnai háborúban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt