Ezer nemzeti gárdistát vezényelnek a mexikói határra

2014 július 22., kedd 3:25
8

Rick Perry, texas kormányzója hétfőn jelentette be, hogy ezer nemzeti gárdistát hívnak a mexikói határhoz. Döntését úgy indokolta, hogy sosem látott módon növekszik az illegális migráció, és rengeteg bűnöző kihasználja az újonnan érkezőket. A republikánus kormányzó 2016-ban akár elnökjelöltként is indulhat. Korábban kérte Washingtont, hogy erősítse meg a Nemzeti Gárda jelenlétét a határon, de az elnök nem hozta meg ezt a döntést. Így a havi 12 millió dolláros költség Texas nyakára szakadt.

AFP PHOTO/Frederic J. BROWN

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője hétfőn kijelentette, hogy Perry kormányzó egyoldalú döntésénél hatékonyabb lenne, ha a kongresszus kétpárti támogatással megszavazná azt a törvényt, amely jelentős határbiztonsági beruházásokat tenne lehetővé és 20 ezer fővel erősítené meg az államhatár védelmét. Perry a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy miközben Washingtonban csak beszélnek, Texas cselekszik.

A térségben jelenleg a határőrizet háromezer ügynöke teljesít szolgálatot, akiket jelentősen leterhelt, hogy október óta több mint 57 ezer felnőtt kísérő nélküli gyerek és kamasz lépte át illegálisan az amerikai határt - több mint kétszer annyian egy évvel korábban. A fiatalkorúak elsősorban Hondurasból, Guatemalából és Salvadorból érkeztek. (MTI/ABCNews)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt