Lázár utasította az Államkincstárt, hogy küldjön számlát Brüsszelbe

Magyarország a második negyedévben nem hívta le az EU-s támogatásokat, április óta nem érkezett friss pénz Brüsszelből.

A Miniszterelnökség ugyan közölt kedden egy listát arról, hogy 1,3 milliárd euró érkezett április óta Brüsszelből, ezek azonban mind az április 15. előtt leadott számlák ellentételezései.

A magyar kormány két lépcsőben átalakította az EU-s pénzek elköltését felügyelő hazai intézményrendszert. Január elsején megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, feladatait szétdobták a minisztériumok között. Április közepén pedig megszüntették azokat a nonprofit cégeket, amelyek az egyes pályázatokat felügyelték – ezek az úgynevezett közreműködő szervezetek – és a munkát szintén felosztották a minisztériumok között.

E második átszervezés másnapján küldött a bizottság egy levelet, hogy az új rendszerben kiállított számlákat egyelőre nem fizetnék ki, mert nem látják, hogy a rendszer működőképes lesz-e.

Azóta a bizottság vizsgálódik, és még nem mondták meg, hogy elfogadják-e az új rendszert. Két fő aggodalmuk van: kevés szakember maradt és kevesebbet keresnek. A bizottság határidőt sem mondott, hogy meddig vizsgálódnak még. Ahogy egy magyar szakértő fogalmazott:

„malmozunk, mást nem tudunk csinálni”.

A bizottság nem tiltotta meg a magyar félnek, hogy a vizsgálat idején is küldjön ki számlákat, de eddig nem ment olyan számla ki Brüsszelbe, amit már az átszervezés után állítottak ki. Annak ellenére sem, hogy közben eltelt több mint három hónap, és normális esetben háromhavonta mennek ki a fizetési igények.

A magyar tartózkodásnak az lehet az oka, hogy ha nem küldünk számlát, akkor a bizottság nem tudja a kifizetési kérelmet visszautasítani, vagyis így nincs látványos vita a két fél között. Nincs politikai kockázat.

Amikor kedden megírtuk, hogy nem sikerült három hónap alatt megegyezni a bizottsággal, a Miniszterelnökség taktikát váltott.

Lázár János utasította a Magyar Államkincsárt, hogy az elmúlt negyedév számláit küldjék ki. Még ezen a héten.

A bizottságnak a számlák megérkezésétől számítva 60 napja van fizetni. Vagy pedig jelezni, hogy gond van. A bizottság brüsszeli szóvivői szolgálata azt írta, hogy mérlegelni fogják, hogy fizetnek-e. Ha az éppen futó vizsgálatok során arra jutnak, hogy komoly működési problémái vannak az új intézményrendszernek, akkor dönthetnek úgy, hogy visszatartják a kifizetéseket - fogalmaztak. A Miniszterelnökségen abban bíznak, hogy ilyen súlyos problémát nem találnak.

;