Már a legnépesebb afrikai országban is rettegnek az ebolától

2014 július 26., szombat 9:49

Nigériában, Afrika legnépesebb országában riadót rendeltek el, miután egy ebolás beteg meghalt Lagosban.

Az illető már betegen szállt le a lagosi repülőtéren. Libériából érkezett, ahol több megbetegedés is volt az elmúlt hónapokban. A hatóságok rendszeresen ellenőrzik a gép többi utasát, máson egyelőre nem jelentkeztek a tünetek. Az ebolás utast azonnal kórházba vitték, igyekeztek vigyázni, hogy senkivel ne kerüljön közvetlen kapcsolatba. Ennek ellenére nagy az aggodalom Nigériában.

Sierra Leonében is nagy a félelem. Ott egy fővárosi kórházból egy 32 éves ebolás nőt raboltak el a rokonai. A hatóságok félnek, hogy sokakat megfertőzhet, az összes rádióban bemondták, hogy vigyázzanak vele, és ha látják, jelentsék.

Az ország keleti felében komoly tüntetések voltak a kormány ellen, mert a lakosok szerint nem kezelik jól a járványt. A rendőrség oszlatás közben éles lőszert is használt, és megsebesítettek egy kilencéves kisfiút, aki egyébként nem volt a tüntetők között.

A mostani ebolajárvány februárban Guineában kezdődött és eddig 600 áldozatot szedett. A betegség nagyon veszélyes: a megfertőzöttek 90 százaléka meghalt. A túléléshez fontos, hogy a betegek nagyon hamar ellátáshoz jussanak. A lappangási idő 2 naptól 21 napig is eltarthat.

Az ebola valószínűleg egy denevérfajról került az emberre. Magas lázzal, vérzéssel és a központi idegrendszer súlyos sérülésével jár, a betegeknek erős hasmenésük van és sokat hánynak. (BBC)