Alapvető jogok biztosa: Kétséges, hogy a Kehi ellenőrizheti a Norvég Civil Alap támogatásait

2014 július 28., hétfő 12:14
48

Székely László, az alapvető jogok biztosa a múlt héten a Transparency International beadványának hatására levelet (pdf) írt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amiben azt írta:

alapvető jogok biztosa

Azaz az ombudsman szerint is kétséges, hogy ellenőrizheti-e a KEHI a Norvég Civil Alapból származó támogatásokat és az abból részesült civil szervezeteket.

A magyar hatóságok korábban elrendelték a Norvég Civil Alap programjainak a vizsgálatát, mert ellenzéki csoportok támogatásával vádolják. Ez ellentmond az EGT és Norvég Alap kezelését szabályozó egyezménynek, amit Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel kötöttek. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrei június 2-án megjelentek az alapkezelő székhelyén, és a konzorcium két másik tagjánál, majd különböző dokumentumok átadását követelték. Emiatt mélységes aggodalmát fejezte ki Vidar Helgesen, európai ügyekért felelős norvég miniszter.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt