Alapvető jogok biztosa: Kétséges, hogy a Kehi ellenőrizheti a Norvég Civil Alap támogatásait

POLITIKA
2014 július 28., 12:14
comments 48

Székely László, az alapvető jogok biztosa a múlt héten a Transparency International beadványának hatására levelet (pdf) írt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amiben azt írta:

alapvető jogok biztosa

Azaz az ombudsman szerint is kétséges, hogy ellenőrizheti-e a KEHI a Norvég Civil Alapból származó támogatásokat és az abból részesült civil szervezeteket.

A magyar hatóságok korábban elrendelték a Norvég Civil Alap programjainak a vizsgálatát, mert ellenzéki csoportok támogatásával vádolják. Ez ellentmond az EGT és Norvég Alap kezelését szabályozó egyezménynek, amit Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel kötöttek. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrei június 2-án megjelentek az alapkezelő székhelyén, és a konzorcium két másik tagjánál, majd különböző dokumentumok átadását követelték. Emiatt mélységes aggodalmát fejezte ki Vidar Helgesen, európai ügyekért felelős norvég miniszter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.