Sevillában bírság jár az utcai hangoskodásért

Egy új rendelet alapján a „rendkívüli hangos” utcai tevékenységet 300 és 300 ezer euró közötti összeggel büntetheti a rendőrség. A rendelkezések célja, hogy biztosítsa a város csöndjét és nyugalmát, így a tevékenységek széles körét vonják új szabályozás alá: korlátozzák a bárok és kávézók külső teraszainak működését, de tilos lesz hangosan énekelni az utcán vagy vezetés közben túl hangos zenét hallgatni.

A városvezetés szerint a rendelet figyelembe veszi a lakók pihenésre való jogát és a gazdasági tevékenység fejlődésének kívánalmait is. Az intézkedések elsősorban a kávézók és bárok tevékenységére összpontosítanak, amiknek a vendégei rendszeresen tömegbe verődnek az utcán. Az új szabályozás alapján tilos lesz külső teraszon tévét üzemeltetni és az utcán álló vendégeket kiszolgálni. A bárpultosok nem guríthatnak söröshordókat az utcán, és nem húzogathatnak székeket a külső teraszok ki- vagy összepakolásakor. Azok a vendégek, akik túl hangosan beszélgetnek az utcán, szintén pénzbírság elé nézhetnek.

A rendelkezéscsomag nem érinti a karaoke és éjszakai bárok üzemeltetését, ezért sok lakos kevesli az elfogadott szabályokat. A helyiek évek óta sürgetik a várost uraló zaj visszaszorítását. Tavaly egy petícióban több mint 4 ezer lakos szólította fel a városvezetést a helyzet megváltoztatására.

A lakosok petíciójában akkor az állt:

„El tudják képzelni, milyen, amikor 100 ember ordít az ablak alatt focimeccsnézés közben? A gyerekeink nem tudnak teljesíteni az iskolában. Amikor reggel munkába indulunk, máris kimerültek vagyunk.”

(MTI via The Guardian)