Fukuyama is megtalálta Orbánt

2014 augusztus 3., vasárnap 12:13

Nagy hete van a magyar miniszterelnöknek, a demokráciát temető tusványosi beszéde hatalmas nemzetközi karriert fut be. Volt a New York Times szerkesztőségi véleménye, amiben az EU fellépését sürgették Magyarországgal szemben, a Washington Post is vele riogattja az olvasókat és a Wall Street Journal is a szabad piacok és a szabad társadalom védelmére szólít fel, Orbán szavait kommentálva.

És most beszállt Francis Fukuyama filozófus/közgazdász/író is

Vagyis, nehéz elhinni, hogy egy európai vezető nyíltan illiberális demokráciára szólítson fel, miként azt Orbán Viktor tette.

Az 1992-ben a demokrácia végső győzelmét meghirdető Fukuyama eddig sem volt Orbán Viktor nagy barátja. 2012 januárban írt egy cikket, amiben összevetette az új magyar alkotmányt a brittel. Szerinte senki sem bízik benne, hogy Orbán Viktor és a Fidesz felelősen fogja felhasználni a hatalmát, és valódi fékeket csak az Európai Unió, valamint a szélesebb nemzetközi közösség gyakorolhat Orbánékon. Egyebek között tekintélyelvűnek mondta Orbánt, aki együttműködés helyett legszívesebben betiltaná az ellenzéket. Orbán szerinte visszaél a hatalmával és gazdasági zűrzavart teremtett.

A cikk több pontatlanságát számon kérte Kovács Zoltán államtitkár. Ezeket Fukuyama elismerte, de szerinte a magyar kormány nem értette meg a cikkének a lényegét. Pár héttel később a lengyel Polityka című hetilapnak adott interjújában párhuzamot von Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczynski és Vlagyimir Putyin között. A politológus szerint mindhárman "a népesség vidéki, kevésbé tanult, fizikai munkát végző" csoportjára építenek. Az MTI által idézett interjúban azt mondta: Európában nem az ukrán demokrácia miatt aggódik, hanem Magyarországot félti, ahol Orbán Viktor kormányzása idején felszínre törtek "a magyar politikai élet demokráciaellenes áramlatai", pedig az 1990-es évek elején még "ezt az országot tekintették a sikeres rendszerváltás példaképének".