Nir Baram: Amíg a zsidók felsőbbrendűnek érzik maguk, nem lesz béke

külföld
2014 augusztus 05., 09:33
comments 393

A legújabb gázai háború már több mint 1800 palesztin és 65 izraeli életét követelte de az izraeliek még mindig egy emberként támogatják.

Vajon miért?

Nir Baram izraeli író a Trouw című holland lapnak fejtette ki véleményét. Szerinte a két fő ok: a Netanjahu-kormány félelempropagandája, és az, hogy az izraeli zsidók morálisan felsőbbrendűnek érzik magukat, ezért nem hajlandók belátni saját hibáikat. „Netanjahu állandóan egy új holokauszttal riogatja a népet. Ha nem Irán akkor a Hamasz a végső fenyegetés, most pedig az alagutakon keresztül jött volna a totális pusztulás” – mondja. „A Hamasz veszélyt jelent Izraelre, de ők soha nem tudnának minket elpusztítani. Sajnos a legtöbb ember elhiszi amit Netanjahu mond és ezért nagy a félelem.” A legtöbb izraeli nem akarja tudni, mekkora pusztítást végez a hadseregük Gázában, inkább elhiszi a kormány propagadáját.

Nir Baram a fiatal izraeli írónemzedék egyik legsikeresebb és legismertebb szerzője, rendszeresen publikál politikai témájú írásokat a Haaretzben és más lapokban. „Mi békét akarunk, nem akarunk civileket ölni, és tiszteljük a gyermekek életét. E közben az ezredforduló óta az IDF már több mint 1300 palesztin gyermeket ölt meg. És ezek a gyermekek nem voltak mind a Hamasz élő pajzsai” – mondta az író a holland lapnak

Baram szerint erkölcsi forradalomra van szükség. „Vissza kell szorítani a félelmet gerjesztő propagandát és meg kell győzni a zsidó izraelieket, hogy nem állnak a palesztinok felett.” Ebben szerinte a politikusok nem fognak segíteni, mert a jobboldal erőszakkal felel a fenyegetésekre, a baloldal pedig önelégült. A változásnak alulról kell jönnie.

„Amíg mi, zsidó izraeliek ebben a hazugságban élünk, nem lehetünk egyenértékű tárgyalófél a békefolyamatban. Csak akkor lehet béke, ha van bátorságunk felszámolni ezt a felsőbbrendűségi komplexust” – mondta Baram.

(Via Trouw. Az interjút holland-magyar gyakornokunk, Monty Aal szemlézte.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.