Az ember, aki a teljes amerikai fegyverlobbit magára haragította

2014 augusztus 7., csütörtök 12:16
"Az Armatix iP1, az okospisztoly". Via Wikipedia.

Ernst Mauch már több mint harminc éve a Heckler & Kochnál dolgozik. Ha ön fegyverbuzi, ennyit elég is mondanom. Ha nem, annyit elárulok, hogy

valószínűleg Oszama bin Ladent is egy HK-val lőtték agyon.

A cég egyik legújabb terméke, a legendás amerikai M-16-ost és a tán még legendásabb M4-est továbbgondoló HK-416-os, amit az amerikai különleges erők parancsnokságával közösen fejlesztettek. Arról annyit, hogy egyelőre nem tudják, mennyi az üzemideje, mert

az évek óta tartó tesztek során még egy sem romlott el.

Na, Mauch ennek a cégnek az egyik leglegendásabb mérnöke. Most mégis az ő fejét követeli az egész amerikai fegyverlobbi.

Hogy miért?

Nos, Mauch összeállt az Armatrix nevű müncheni techcéggel, és közösen kifejlesztették az iP1-est, egy olyan pisztolyt, amit csak akkor lehet elsütni, ha a használója viseli a fegyverhez járó okoskarkötőt, ami vezeték nélküli kapcsolatban van a fegyverrel.

A fegyverlobbi attól tart, hogy az amerikai kormány kötelezővé teheti a rendszert minden fegyvernél. És ez szerintük sértené minden amerikai az alkotmány 2. kiegészítésében biztosított jogát a szabad fegyverviselésre.

Hogy miért, azt ne tőlem kérdezzék.

Az iP1-est az USÁ-ban elsőként a kaliforniai Oak Tree Gun Club árulta, de már kivonta a forgalomból, mert több százan tüntettek a bolt előtt.

Mauch amúgy bűntudatból tervezte a fegyvert. "Fáj a szívem, hogy olyan emberek vesztik életüket, akikről sosem gondolnánk, hogy fegyver végezhet velük. Gondolj bele, van egy szép, szerető családod, és egyszerűen lelőnek. Ez beteges" - mondta. (Via The Washington Post. A cikket Monty Aal írta, aki hollan és magyar, és a gyakornokunk.)