Érdekesen olcsón adja az üzlethelyiségeket a belvárosi önkormányzat

POLITIKA
2014 augusztus 12., 11:57
comments 41

Budapest V. kerülete nem túl fürge, ha az önkormányzat gazdálkodásának átláthatóságát biztosító üvegzsebjelentések feltöltéséről van szó:

a tavaly szeptemberi (.pdf) például a héten került fel.

Megérte várni. Ezekben a jelentésekben pár tucat 6000 forintos tankönyvtámogatás után már előkerülnek a pár milliós, esetenként pár százmilliós kiadások is. Tavaly szeptemberben például az önkormányzat

egy tollvonással átvállalt 1,8 milliárd forintnyi adósságot a saját tulajdonú Szent István Mélygarázs Beruházó és Üzemeltető Kft.-től.

A jelentésekben ezután következik kedvenc részem, a

lakás és nem lakás helyiségek értékesítése

címú fejezet. Ezt mindig érdemes átnézni, már csak azért is, hogy az ember megtudhassa

milyen bombaüzletről maradt le.

A belvárosban ugyanis meglepően jó áron lehet ingatlanhoz jutni, már ha az ember az önkormányzattól veszi. A kerület új alpolgármestere, egyben Rogán Antal polgármester utódjelöltje, Szentgyörgyvölgyi Péter például 19 millió + apróért juthatott hozzá egy 110 négyzetméteres lakáshoz az önkormányzat pénzén felújított Szerb utca 9-ben, abban a házban, ahol a Magyar Narancs riportja szerint Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója is nagyon gyakran megfordul.

De nem ő az egyetlen, aki jó áron jutott belvárosi ingatlanhoz. Az önkormányzat a lakások mellett az üzlethelyiségeket is igen jó áron szokta értékesíteni. A szeptemberi jelentés szerint például Hajas László sztárfodrász cége (tudják, az ifjúsági fociválogatott hivatalos fodrásza)

46 379 760 forintért vehette meg Erzsébet téri szalonját.

46,4 millió forint nem kevés pénz, pláne, ha nem tudjuk, hogy mekkora a helyiség. Szerencsére itt van a Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottság (TEIB) 538/2013. (07. 25.) számú határozata (a .pdf 26. oldalán), amiből kiderül, hogy az utcára nyíló földszinti üzlethelyiség 159 négyzetméteres, vagyis

egészen baráti, 291 696 forint 60 filléres négyzetméterárat számoltak rá.

Ennyiért a környéken még lakást se lehet venni - több hirdetés átlaga alapján az Erzsébet téren 315 ezer forint a lakások négyzetmétere. De árulnak fodrászatot is a környéken, a 40 négyzetméteres üzlethelyiséget 21,4 millió forintért, 535 ezer forintos négyzetméteráron hirdetik. Jó, az mondjuk be is van rendezve, nézzék:

photo_camera Fotó: ingatlan.com

Ugyanebben a hónapban, ugyanezen TEIB-határozat alapján értékesítették a közeli József Attila utca 12. szám alatti, 271 négyzetméteres üzlethelyiséget is, ami valaha Jaguar-szalon volt. Ezt a Basic Loft nevű, a Michatel Enterprises nevű ciprusi offshore-cég tulajdonában álló Kft. vehette meg 62 698 860 forintért, vagyis

négyzetméterenként 231 361 forint 10 fillérért.

A belváros-lipótvárosi önkormányzat a korábbi ügyekben kiadott közleményei szerint a lakás és nem lakás célú ingatlanok értékesítés előtt minden esetben igazságügyi értékbecslőt kér fel. Azt is megtudtuk tőlük, hogy  "az értékbecslést nem minden esetben a Város Fm Kft. [Rubovszky György kereszténydemokrata parlamenti képviselő, Rubovszky Éva kerületi alpolgármester apjának a cége - akiraly] végzi".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.